HomeSocietatL’acord de pressupost de la Generalitat activa una inversió de 56 milions...

L’acord de pressupost de la Generalitat activa una inversió de 56 milions a l’Ebre

El Govern i el PSC han arribat a un acord de pressupostos per al 2023 després de setmanes de negociacions, segons van anunciar les dos parts dimecres al matí. L’acord inclou un document sobre grans infraestructures que comprèn la B-40 o quart cinturó, la “modernització” de l’aeroport del Prat i el Hard Rock. Estos són els tres grans projectes, circumscrits a les dos principals àrees metropolitanes del país, que els de Salvador Illa exigien per a validar els comptes, però l’entesa també activarà automàticament qüestions territorials, pactades pels socialistes o pels comuns, que ja havien tancat un acord per a facilitat l’aprovació dels comptes abans de Nadal.

Segons ERC, el nou pressupost preveu inversions per valor d’uns 56 milions d’euros a les Terres de l’Ebre, entre els quals hi haurà una partida per a començar les obres d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta -el projecte puja a 39 milions d’euros- i mig milió d’euros per a la redacció del Pla funcional d’un nou hospital de referència a Tortosa, al Pla parcial del camí de Roquetes i, atenent a l’acord signat entre el president Aragonès i Jèssica Albiach (ECP), “tan bon punt l’Ajuntament de Tortosa pose a disposició del Servei Català de Salut un solar que complisca les condicions d’idoneïtat”. El consistori està tramitant la modificació urbanística pertinent dels terrenys. Este impuls inicial a un hospital nou també era una línia roja dels socialistes de l’Ebre per a donar suport als comptes.

Segons la diputada tortosina d’ERC Maria Jesús Viña, les inversions en Salut a l’Ebre també beneficiaran l’hospital de Móra d’Ebre i inclouran el nou Consistori Local de Jesús, entre d’altres obres. L’aposta per reforçar el sistema sanitari és dels eixos principals dels comptes, després que l’acord amb els socialistes s’haja sumat al Pla de xoc social pactat amb els comuns.

El Departament de Salut rebrà 12.212,8 MEUR, un pressupost que compta amb 1.284 MEUR més que el de l’any passat. De l’import total, el 24 % anirà a l’atenció primària, que comptarà amb 2.100 MEUR. A més, també es vol millorar les condicions laborals i retributives dels professionals i l’harmonització de les condicions de tots els professionals del sistema públic. Entre els punts acordats hi ha l’increment de 30 MEUR a salut mental i destinar 30 MEUR a augmentar la dotació de les polítiques de salut pública. Pel que fa a educació, s’ha acordat sumar 52,3 MEUR al finançament de les llars d’infants per a garantir la gratuïtat de l’I2. D’altra banda, es destinaran 54 MEUR a la segona fase del Programa Barris per a la rehabilitació d’edificis per a la millora de l’eficiència, s’incorporaran 75 treballadors més al Departament d’Acció Climàtica per a accelerar la tramitació de projectes sobre renovables i es crearà l’Oficina Tècnica de Barris i Viles. “Són quantitats que no es poden territorialitzar, però que impliquen mesures que no es poden perdre de vista a escala territorial”, va subratllar la diputada al Congrés i secretària general de la Federació d’ERC a l’Ebre, Norma Pujol, que va afegir que es reduiran en un 50 % les llistes d’espera sanitàries i que 100.000 noves famílies optaran a prestacions socials. “És el pressupost més expansiu de la història, en un moment de màxima complexitat”, va valorar la parlamentària flixanca, que va reivindicar que ERC ha demostrat ser “la força útil que arriba a consensos amplis”.

Tenim uns pressupostos per a continuar transformant les Terres de l’Ebre”, va destacar Viña. Quant a les partides territorialitzables, les comarques de l’Ebre reben més de 56 milions d’euros, aproximadament un 30 % més que el 2022. Les principals inversions se les emportarà la protecció del delta de l’Ebre, la posada en funcionament del canal de reg Xerta-Sénia i recursos educatius. La constitució d’una empresa energètica pública catalana o el desplegament del Pacte Nacional per la Indústria també han de regar el territori ebrenc.

Mobilitat

A més a més, la llum verda permetrà desplegar altres acords subscrits amb els comuns. El Govern hauria de persistir, i si escau, posar recursos per al retorn del Tren Avant -el servei depèn de l’Estat- a les Terres de l’Ebre durant el 2023 i finalitzar l’estudi previ de viabilitat d’un tren tramvia de les Terres de l’Ebre -segons Movem Terres de l’Ebre, vinculat als comuns, s’hi destinen 250.000 euros- que connectaria Tortosa i Roquetes amb Amposta i Deltebre, passant per l’Aldea. Si l’informe és positiu, caldrà establir una prioritat d’execució. El nou director dels Serveis Territorials de Territori a proposta d’ERC, Miquel Alonso, va fer una aposta personal, en declaracions a l’Ebre al Dia, de Canal Terres de l’Ebre, per este projecte, que enllaça, va dir, amb la preferència del Govern per “un transport públic de qualitat que arribe a tothom”. Alonso va recordar que el Pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre, aprovat el 2010, ja feia reserves de sòl per a este tramvia.

D’altra banda, el Departament de Presidència, amb llum verda als comptes, queda compromès a finalitzar enguany el tram de fibra òptica en obres entre Tortosa i la Sénia, sobretot per a donar cobertura a la indústria del moble.

Segons el PSC, l’acord de dimecres, en la mesura que redobla l’aposta del Govern per les renovables, inclourà inversions “molt importants” en energies renovables per a les Comunitats de Regants. “L’acord permetrà fer un salt en matèria sanitària, i especialment en salut mental”, destaca el primer secretari del PSC a l’Ebre, Manel de la Vega.

Un 7,6 % més de pressupost que l’any passat al país

Els pressupostos de la Generalitat inclouen una despesa total de 41.025 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 7,6 % més respecte dels comptes de l’any passat i que suposa el creixement més elevat des del 2006. Es tracta d’una xifra que incorpora els fons Next Generation, que en els comptes d’este any pugen fins als 1.185 milions d’euros, tot i que s’aniran executant progressivament fins a 2026, o puntualment més enllà. Si no es tenen en compte les aportacions extraordinàries de la UE, la despesa augmentaria fins als 39.839 EUR, un 10,7% anual més. D’altra banda, Educació és el segon departament que més creix, amb 675 milions més que en l’anterior exercici.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 92

Últimes notícies