HomeSocietatL’acte inaugural i la desfilada, dos grans moments de la Festa del...

L’acte inaugural i la desfilada, dos grans moments de la Festa del Renaixement de Tortosa

La Festa del Renaixement ha rebut nombrosos reconeixements, com la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Local d’Interès Turístic Local i la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.

És l’excusa perfecta per a gaudir de quatre dies de festa i per a descobrir el ric patrimoni històric, cultural i paisatgístic de Tortosa i del sud de Catalunya. L’esplendor del segle XVI transpira des de qualsevol racó de la ciutat, i el nucli antic es transforma, i durant tots els dies es van succeint actuacions constantment, i qualsevol carrer, plaça o racó és un escenari propici on us podeu trobar les més variades representacions.

Però dels centenars d’actes que es poden veure en quatre dies n’hi ha dos que sobresurten de la resta, la cerimònia inaugural de dijous , dividida en dos blocs, a la plaça de l’Ajuntament i l’absis de la Catedral, posterior a la simbòlica obertura de les portes del Portal del Romeu, i la desfilada final de diumenge.

La inauguració sempre ha buscat donar un petit tastet d’allò més emblemàtic de la festa, en què la música, els elements festius, els trasts, la presentació dels procuradors (els ara regidors) o les famílies nobles tenen un especial protagonisme. La plaça, per primera vegada sense la font al mig, donarà més facilitats visuals per a l’espectacle i una major entrada de públic. Transportar-se a la Tortosa de fa 500 anys no és fàcil, però se sol aconseguir gràcies a les recreacions que es fan dalt de l’escenari, i amb el clima general que s’acaba creant. Un cop acabat l’acte, la comitiva oficial es trasllada a l’absis de la Catedral per a veure el jurament dels procuradors i escoltar el pregó de la festa. Abans, l’obertura de portes, possiblement un acte senzill però emocionant, per la càrrega simbòlica que representa.

El segon acte que mereixeria ser recomanat a qualsevol persona que vulga saber què és la Festa del Renaixement seria la desfilada de diumenge. Acaba sent més que un tastet, perquè és la pel·lícula de la festa, on no dixarem de veure cap dels seus elements indispensables. El seu recorregut, des del parc municipal fins a la plaça de l’Ajuntament, permet que milers de tortosins i visitants la puguen veure, la tarda de diumenge, unes hores abans del tancament simbòlic de les portes de la Tortosa del segle XVI.

Tant a la inauguració com a la cloenda no hi faltarà un clam, aquell que representa una ciutat que ha vist determinada la seua història des del vincle que el riu Ebre li conferí amb la mar Mediterrània, una ciutat multicultural i oberta al món a través de l’aigua, orgullosa del seu passat i de la seua història bimil·lenària, que rememora durant la Festa del Renaixement:

Terra d’aigua
Terra d’un riu.
Visca la Vegueria de Tortosa!
Visca!

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies