HomeEntrevistes“L’Agència de la Natura no prohibirà res ‘per se’ i permetrà guanyar...

“L’Agència de la Natura no prohibirà res ‘per se’ i permetrà guanyar operativitat i recursos”

Pregunta: Semblava que l’Agència de la Natura venia avalada pel consens polític, però just ara, abans de la seua aprovació al Parlament, estan sortint veus que presenten els seus recels.

Resposta: D’entrada cal dixar clar que no és una llei que impulsa el govern, sinó una proposició de llei, que naix al Parlament impulsada pels mateixos grups polítics. Naix del consens al Parlament, on s’han convocat per a escoltar els sectors agrari, de propietaris forestals, els científics… S’han fet més de 30 compareixences, i és una proposició a la qual, després de tres anys de treballar-hi, li ha donat suport una majoria aclaparadora amb Junts Per Catalunya, Esquerra, PSC i els Comuns.

 

P: Què és l’Agència i quines competències tindrà?

R: La llei que li deia de creació de l’Agència és una llei molt operativa, molt instrumental, molt inofensiva, que només suposa un canvi de règim jurídic. Bàsicament convertix la Direcció General de Medi Natural en una agència. I punt. No canvia ni una coma la legislació ambiental del país ni la distribució de competències ambientals entre els departaments o entre els ajuntaments… No es prohibix res ni es preveu cap nova sanció.

 

P: En tot cas l’Agència sí que passarà a ser un nou actor que intervindrà o plantejarà nous canvis legislatius?

R: Sí, però com ara la Direcció General. Quan haguem de fer la nova Llei de biodiversitat, ara la impulsaria la Direcció General i quan es faça la impulsarà l’Agència. Es faran coses, és clar. Jo no puc dir: ‘Mai es restringirà res més’. Però, com ara, dependrà de qui governe, de la composició al Parlament… L’Agència senzillament se subroga del que fa la Direcció General. Hi ha gent que s’ha esverat dient que farem informes i no sé què més, que ja ho està fent la Direcció General en funció de la normativa europea, de la Llei de biodiversitat espanyola, etcètera.

 

P: Aleshores, si l’Agència no implica res de nou, per què cal crear-la? Què aporta?

R: Per una qüestió d’operativitat i agilitat. No ha de fer patir ningú. Serà un canvi estructural que afegirà capacitat de gestió, perquè per exemple l’Agència podrà respondre ràpidament amb la tramitació d’ajuts o treure places a concurs i contractar especialistes en règim laboral; i afegirà recursos i participació. 

 

P: Disposarà de més diners?

R: Avui la Direcció General té un pressupost ridícul i hem d’anar a pidolar al pressupost general i sempre hi ha polítiques ‘més importants’. Ens devem a una normativa d’espais protegits, que són el 32% del territori, però sense capacitat inversora per a fer polítiques actives ni per a construir mitja rotonda. En canvi, una Agència pot disposar d’impostos finalistes, rebre donacions, posar preus públics… Té més capacitat de generar recursos. D’inici tindrà un pressupost cinc vegades superior al que tenim ara com a Direcció General.

 

P: Quan parla d’impostos, es referix a l’impost sobre els vehicles contaminants?

R: Bàsicament, sí. L’impost sobre les emissions de CO2, que ja està creat per llei tot i que enguany encara no s’ha pogut cobrar, podria aportar a l’Agència uns 75 milions d’euros anuals.

 

P: També ha dit que hi haurà més participació. Tot just una de les crítiques a la futura Agència és la hipotètica visió centralista del món rural i natural o que la majoria de les 19 places del consell directiu siguen per als polítics.

R: Jo no conec cap agència que tinga un consell de direcció de 80 persones. Totes en tenen una vintena i totes han de tenir majoria del govern, en este cas la Generalitat, per llei. La diferència serà que una direcció general no té cap òrgan de participació. Parlem amb gent i ho expliquem, sí, però amb l’Agència, qualsevol mesura a aprovar s’haurà de dur a un consell de direcció on hi hauran representats tots els departaments de la Generalitat implicats i de l’altra meitat, hi haurà un terç en representació del món local, un terç del sector primari i propietaris forestals i l’altra tercera part per a conservacionistes o científics. A més a més, hi haurà un consell social assessor molt més ampli i amb més representació del territori i un desplegament actiu pel territori, amb delegacions. Jo crec que és bastant lògic, i en tot cas és molt millor que el que tenim ara, però a algú li ha interessat muntar ara un debat sobre les visions de la natura des de Barcelona i estes coses que funcionen per a esverar la gent.

 

P: En qualsevol cas, caldrà canviar la Llei de biodiversitat en l’actual context d’emergència climàtica.

R: Això no cal ni discutir-ho. Tenim una legislació dels anys 80. Amb això esta tot dit. S’ha intentat diversos cops i és ineludible. 

 

P: L’Agència de la Natura reforçarà el pressupost dels Parcs Naturals, entre els quals els dos de les Terres de l’Ebre?

R: Segur. Ara els Parcs del Delta o dels Ports tenen uns pressupostos menys que justos. Cauen arbres, cal netejar camins… i els municipis ens reclamen coses perquè la natura genere valor a banda d’estar protegida, però ara no ho podem fer. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies