HomeSense categoriaL’Agència de l’Energia cartografia més de 10.000 ha òptimes per a posar...

L’Agència de l’Energia cartografia més de 10.000 ha òptimes per a posar plaques solars a les Terres de l’Ebre

EDICIÓ PAPER // L’Agència de l’Energia, adscrita al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), té cartografiades més de 10.000 hectàrees de terreny òptim -per condicions d’orientació, pendent del terreny i possibilitats d’evacuació de l’energia- per a instal·lar-hi captadors o plaques solars, així com estudis del recurs eòlic i estudis d’autoconsum col·lectiu per a 38 municipis ebrencs dels quals l’Agència disposa de dades de subministre d’electricitat. Esta és una de les potencialitats del territori a l’hora d’abordar la transició energètica que planteja el Copate i per la qual han començat a apostar també alguns ajuntaments i partits polítics ebrencs. Es comença a entreveure, doncs, un perfil d’estratègia territorial per a fer front a la pressió de grans centrals energètiques impulsades per promotors en mans de les grans companyies elèctriques.

El repte passa per impulsar petites centrals de generació elèctrica, instal·lades en alguns casos en edificis o equipaments propietat de l’Administració, i poder-ne “treure el màxim benefici per al territori”, segons fonts de l’Agència, reduint la factura des de l’eficiència i la sostenibilitat i encomanant la gestió dels sistemes que acaben integrant estes centrals, a les comunitats locals, al marge de l’actual oligopoli elèctric. Centrals solars en estacions depuradores o en equipaments municipals, algunes ja construïdes -l’estació depuradora de l’Ametlla o el pavelló de la Ràpita en serien dos exemples- i altres en projecte, són un primer pas per a articular tot este nou règim de generació i consum energètic, que també inclou la biomassa.

El Copate impulsa un ambiciós Pla a cinc anys per a dotar el territori dels recursos necessaris -preveient fins a una setantena d’instal·lacions d’escassa potència- per a fer esta transició, i per a accelerar ha obert esta setmana un procés participatiu per a acabar de definir este pla de governança i transició energètica a les Terres de l’Ebre, per a aconseguir en l’horitzó del 2030 un model propi basat en l’energia de proximitat, incrementant el consum de renovables i el grau de sobirania energètica.

“Fa gairebé dos anys que treballem amb dos operacions: Rural Smart Energy i Innovació i cadena de valor agroforestal, dos projectes mitjançant els quals hem treballat en la redacció del pla de transició energètica que ara necessita la participació de tots els actors del territori”, ha valorat el president del Copate, Joan Alginet. Ja s’ha presentat el pla als alcaldes ebrencs, ja que l’administració local es considera un actor imprescindible, i este dijous, després del tancament d’esta edició, estava previst un webinar obert a tota la ciutadania interessada.

D’entrada, els eixos del Pla són assolir el màxim nivell d’eficiència i estalvi energètic; fomentar la recerca i la innovació energètica, i maximitzar tant l’ús de fonts renovables autòctones i distribuïdes com la participació de la societat.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies