MONTSIÀ // L’Ajuntament d’Alcanar, l’Escola Marjal i la Federació Catalana de Vela, amb el suport del Club Nàutic de les Cases i de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de les Cases, han impulsat el projecte «Esport blau escolar» per a l’alumnat de l’escola Marjal, que s’ha iniciat el tercer trimestre d’este curs escolar.
«Esport blau escolar» inclou deu sessions, de les quals una és teòrica i la resta són pràctiques de vela col·lectiva, doble i individual. A més, és una activitat avaluable, ja que forma part del currículum i, quan s’acaba el programa, l’alumnat obté una titulació de coneixements bàsics de vela. En total hi ha 57 escoles a tot Catalunya, situades en municipis costaners, que formen part del projecte. De les Terres de l’Ebre hi participen l’Ampolla i les Cases.
Dins d’aquesta estratègia, el mes d’abril es va iniciar a l’Escola Marjal el projecte «Esport blau escolar» amb el propòsit que la pràctica esportiva de la vela forme part del currículum escolar de l’Escola Marjal dins de l’assignatura d’Educació Física. Al mateix temps, s’està treballant perquè l’activitat nàutica, cada vegada, tinga un paper més rellevant al municipi, que s’identifique amb el destí.
L’Esport Blau Escolar és un programa pioner a l’Estat, impulsat l’any 2017 per la Federació Catalana de Vela, la Secretaria General de l’Esport, el Departament d’Educació de la Generalitat i els Consells Esportius de Catalunya. Aquest programa combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en la vela, integrada en l’assignatura d’Educació Física i dirigida, inicialment, a l’alumnat de cinquè de primària.
La implicació del Club Nàutic també ha estat imprescindible per aconseguir el doble objectiu de l’Ajuntament: utilitzar l’activitat nàutica de vela com un nou recurs educatiu, però també de lleure.
La idea va sorgir de l’AFA de l’escola Marjal, a la qual es va sumar el Club Nàutic, que va dur a terme les gestions oportunes amb la Federació Catalana de Vela i l’Ajuntament, que n’ha assumit el cost per tal de garantir la implantació aquest mateix any. En aquest sentit, Norma Tena, membre de l’AFA en aquell moment, comenta que “som un poble mariner. El blau de l’aigua i l’olor de mar ens acompanya des del primer dia. I gràcies al projecte podem gaudir un dels nostres principals tresors”.
“Aquest projecte integral és clau en la nostra estratègia turística i està totalment alineat amb l’objectiu del nostre pla de govern: promocionar i promoure els esports nàutics per tal d’ampliar l’oferta de lleure i associar les Cases al turisme nàutic”, explica l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig.
Sònia Reverter, directora de l’Escola Marjal, apunta que, “en el nostre cas, com som una escola rural, hem pogut incloure-hi els 36 xiquets i xiquetes de cinquè i sisè, ja que en el cicle superior habitualment treballem de forma cíclica, conjunta”. De fet, és la primera escola d’una zona escolar rural (ZER) que té l’esport blau com a assignatura curricular. Per a poder garantir la viabilitat del projecte, l’Ajuntament ha assumit la despesa d’aquest primer any. L’any vinent la Federació de Vela ja finançarà un 75% del cost. “Quan va sorgir l’oportunitat d’entrar en el projecte, des de l’Ajuntament ho vam veure molt clar. A un lloc de mar és normal que les activitats d’esport nàutic formen part del currículum de l’educació física”, afirma la regidora d’Educació, Maribel Ramon.