HomeCulturaL'Ajuntament d'Amposta finalitza els treballs d'inventari del fons documental de l'escriptor Sebastià...

L’Ajuntament d’Amposta finalitza els treballs d’inventari del fons documental de l’escriptor Sebastià Juan Arbó

L’Ajuntament d’Amposta ha finalitzat els treballs d’inventari del fons documental de l’escriptor Sebastià Juan Arbó. Esta tardor s’han completat els treballs que han permès inventariar i descriure 104 unitats d’instal·lació amb 543 unitats documentals, bona part donats al consistori per la família d’Arbó. Tant l’inventari del fons com la documentació ja es poden consultar a l’Arxiu Comarcal del Montsià, mentre que l’inventari també es pot consultar a la plataforma d’Arxius en Línia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els treballs han estat realitzats pel filòleg ampostí especialista en l’obra de l’escriptor, Joan Antoni Forcadell, qui ha rebut el suport arxivístic dels tècnics de l’Arxiu Municipal d’Amposta i de l’Arxiu Comarcal del Montsià. Concretament, els treballs realitzats pel filòleg han consistit en la identificació prèvia de les unitats documentals conservades —ja que aquesta part del fons es trobava desordenada i sense cap inventari previ—. La documentació es trobava en carpetes retolades a l’exterior i dins unes calaixeres metàl·liques sense cap identificació a l’exterior. La documentació de les calaixeres corresponia sobretot a esborranys i manuscrits de la seva obra i la documentació de les carpetes era molt variada: des d’esborranys de manuscrits, notes, mecanoscrits, galerades, correccions, notes i esborranys de conferències, notes de lectures, notes per a la redacció de les obres, traduccions d’articles, poemes, notes bibliogràfiques, quaderns de citacions o correspondència, entre altres.

L’inventari, que fa possible que el fons siga accessible al públic i que serveix per a conèixer els documents que formen part del fons, s’ha realitzat en dos etapes. En un primer moment es va inventariar una petita part del fons que es va traslladar a l’Arxiu Comarcal, quan aquest va obrir les portes i que, un temps més tard, va ser accessible per a la consulta dels usuaris (en total 12 unitats d’instal·lació i 33 unitats documentals). Posteriorment, es va fer transferència a l’Arxiu Comarcal del Montsià d’una part més voluminosa del fons, la qual ha estat objecte de tractament recentment. Posteriorment a la identificació de la documentació, les unitats documentals s’han classificat i descrit amb totes les dades corresponents, alhora que s’han netejat i tret els elements com clips, i grapes i, finalment, s’han col·locat en carpetes i capses d’arxiu per a la seua conservació definitiva en els dipòsits de l’Arxiu Comarcal. A hores d’ara, manca finalitzar la descripció d’una tercera part del fons, que és la que presentava més desordre, tot i que igualment es pot consultar.

Des de l’Arxiu Comarcal del Montsià es durà a terme la digitalització progressiva de la documentació per tal que es puguen associar les imatges a l’inventari d’Arxius en Línia i així es puga consultar la mateixa documentació a través de la xarxa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 41 = 42

Últimes notícies

-->