L’Ajuntament Gandesa s’implicarà de forma activa en la solució del problema per accedir a l’habitatge que afecta la Terra Alta. El consistori té previst assumir directament el lloguer d’alguns habitatges a Gandesa i oferir-los després als veïns de la població i també a treballadors que en puguen estar interessants. Ho ha avançat l’alcalde, Carles Luz, en una entrevista a l’ACN.
Segons un estudi impulsat per l’Ajuntament, a Gandesa hi podria haver prop d’un centenar d’habitatges buits. El consistori ha elaborat un cens i ja ha contactat amb alguns dels propietaris per poder posar a disposició estos immobles en la nova borsa d’habitatge municipal. La iniciativa, innovadora a la comarca, planteja que siga el mateix Ajuntament de Gandesa qui llogue estos habitatges i després els oferisca a veïns que estiguen interessats a arrendar una vivenda o a treballadors que necessiten instal·lar-se d’una forma temporal o estable. Es preveu que el consistori pose en marxa la borsa amb una trentena d’immobles i que després n’incorpore més si hi ha demanda d’este servei.
“No tenir habitatge disponible és un problema molt greu que les administracions hem de solucionar ràpidament”, ha argumentat Carles Luz en declaracions a l’ACN. Per això, l’Ajuntament serà “al darrere” dels contractes de lloguer d’estos habitatges, amb la intenció d’acabar amb algunes recances que encara molts propietaris tenen envers el lloguer temporal.
L’alcalde apunta al fet que el problema de l’habitatge és també una llosa que accelera el despoblament a la comarca i, a la vegada, impedix que noves famílies s’hi puguen instal·lar. “La lluita contra el despoblament o la fugida de talent és senzilla: és habitatge i és oportunitat. Hem d’apostar en el món de la indústria i el centre empresarial i tenir fibra òptica, però també hem de donar habitatge, tant sí com no”, ha destacat Luz.
A més, l’elaboració d’este cens d’habitatges ha permès trobar diversos elements patrimonials dels quals el consistori no tenia constància. Alguns elements que han aparegut formaven part de la torre de vigilància de la ciutat del segle XIII i XIV, o inscripcions amb el simbòlic guant de Gandesa o dos guants junts.
Transport sanitari
A banda de l’habitatge, en la mateixa entrevista, l’alcalde de Gandesa ha destacat que la comarca de la Terra Alta ha de rebre “una discriminació positiva” en diferents àmbits, entre els quals hi hauria el transport sanitari. En aquest cas, Luz ha destacat que hi hauria d’haver rutes més directes des de diversos municipis de la comarca fins a centres sanitaris de Tortosa o Reus.
“És el recorregut que fa l’ambulància i la distància que hi ha des de diferents municipis fins a les ciutats”, ha argumentat. En este sentit, Luz ha subratllat que “no és el mateix moure un pacient per la Diagonal que fer-ho des de la Pobla de Massaluca a Tortosa” i ha reclamat que hi haja “una discriminació positiva” cap als habitants de zones rurals, com la Terra Alta, que per manca de serveis o infraestructures han de desplaçar-se per rebre assistència sanitària.
A banda, ha recalcat que també cal tirar endavant incentius als metges i al personal sanitari que es vulga instal·lar a la comarca. En este sentit, Luz reconeix que la falta de personal sanitari i l’atenció a les àrees rurals no és un problema singular de la Terra Alta.
Tot i això, ha destacat que calen incentius materials i econòmics perquè els professionals vegen en les zones rurals del país un valor afegit i s’hi puguen instal·lar, garantint l’atenció sanitària a la zona. Luz assenyala que la presència de professionals sanitaris és també un factor clau en la lluita contra el despoblament i un actiu per atreure nous habitants.