HomeSense categoriaL’Ajuntament de Móra d’Ebre aprova una pujada de l’IBI del 8,5%, i...

L’Ajuntament de Móra d’Ebre aprova una pujada de l’IBI del 8,5%, i d’un 14% en aigua, residus i clavegueram

L’Ajuntament de Móra d’Ebre aminora la pujada de taxes i impostos que va aprovar el passat mes d’octubre. L’augment del 20% finalment quedarà en un 14% per a impostos com el de vehicles i en taxes com la d’escombraries, aigua i clavegueram. L’equip de govern ha decidit suavitzar la pujada davant les mobilitzacions dels veïns de Móra d’Ebre, que han recollit prop d’un miler de signatures en contra de la pujada.

El ple per a aprovar el pressupost i les ordenances fiscals es va celebrar este dimecres, a les 13.30h, i va ser més plàcid del que es preveia inicialment, ja que la plataforma veïnal que va entregar 1.279 signatures contra la pujada d’impostos va convocar una concentració a l’Ajuntament mentre durés el ple. Finalment, però, només una trentena de persones van seguir la sessió des de dins de la sala.

El pressupost del 2020 ascendix a 6.889.516 euros i es van aprovar amb l’únic vot favorable dels 7 regidors de Junts per Móra d’Ebre i el vot contrari dels sis regidors a l’oposició. El pressupost preveu a la vegada un augment de la recaptació del 8,5% en l’IBI i un 14% en altres taxes i impostos. L’objectiu és poder seguir retornant el deute de l’Ajuntament de Móra d’Ebre -que se situa a prop del 80%-, aconseguir un romanent de tresoreria positiu i complir amb el pla financer al qual està sotmès el consistori.

Amb la disminució de la pujada -que inicialment era del 20%- el pressupost preveu reduir la despesa en esdeveniments de lleure, com ara la celebració de la festa de Cap d’Any, la Móra Morisca, la mostra de vins de la Ribera d’Ebre, entre d’altres. A la vegada, també es reduïxen un 10% les retribucions dels regidors i el càrrec de confiança i un 40% les de l’alcalde.
En acabar la sessió, l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, va assegurar que “l’equip de govern ha escoltat la gent. Inicialment es preveia un 20% per seguir donant una oferta turística i d’esdeveniments dinàmica a Móra d’Ebre. S’ha vist que els veïns prioritzen la reducció de la pujada, i així ho hem recollit. No agrada pujar impostos, en absolut, però ens hi veiem obligats i reduïm les despeses que creiem més prescindibles”.

Els grups de l’oposició, però, van votar en contra tant del pressupost com de les ordenances fiscals de cara al 2020. La portaveu d’ERC, Cinta Agné, va instar l’equip de govern a refer les ordenances i “no pujar els impostos més enllà de l’1,1% que es preveu que puge l’IPC”. Per la seua banda, Montse Latorre, del PSC, va retreure a l’equip de govern que no hagen revisat “els impagaments que hi havia d’impostos com l’IBI”, cosa que ha acabat ocasionant el romanent negatiu.

D’altra banda, el portaveu de Fem Poble Amunt (CUP), Jordi Fornós, va posar l’accent en el fet que caldria “augmentar la recaptació als qui més tenen” i també va qüestionar “la reducció del pressupost en esdeveniments de primer ordre”, com és el cas del Litterarum i la Fira del Llibre ebrenc, tot i que l’equip de govern ja treballa per a aconseguir finançament d’altres administracions i també d’espònsors privats.

Per últim, Santiago Campos, de Tots i totes per Móra, va posar l’accent en el fet que “s’ha d’escoltar la gent del poble”, que ha firmat contra la pujada d’impostos i també va suggerir que els regidors deixen de cobrar de l’Ajuntament.

Al final del ple, el secretari de l’Ajuntament va donar a conèixer que, de les 1.280 signatures presentades per la plataforma veïnal, unes 1.005 corresponen a veïns empadronats al municipi. També va donar a conèixer que, segons un informe jurídic, la recollida de signatures no complix amb els requisits d’una iniciativa popular i haurà de ser resposta per part d’alcaldia o per una resolució de la junta de govern, com qualsevol altre escrit d’un particular o col·lectiu de la població.  

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

40 + = 44

Últimes notícies