HomeOpinióPocavergonyes

Pocavergonyes

Abocadors són espais on es dipositen deixalles i residus, poden ser controlats (oficials) o incontrolats (furtius). Els abocadors incontrolats són aquells que no tenen cap mesura mediambiental ni regulació i que són escollits per pocavergonyes sense cap consciència ecològica ni respecte a les altres persones per deixar les seves deixalles i residus de tot tipus, que poden ser contaminants i deixen un impacte ambiental greu que afecta els ecosistemes i el canvi climàtic. Abocaments incontrolats que són un gran problema per al nostre territori, ja que tenim una gran xarxa de camins rurals que aquests aprofiten amb tota impunitat per fer-los amb un avantatge per a ells, ja que no se’ls veu quan ho fan. Procurem aquests dies de festa de no embrutar la natura, ja que serà beneficiós per a tots i així tindrem bones festes.

La paraula que descriu aquest tipus de comportament i que s’ha acceptat socialment és la paraula anglesa Littering, que es defineix com el llançament de residus o deixalles de manera no controlada. Les persones tenen una sensibilitat i un gran rebuig a aquests actes que embruten l’entorn urbà i rural, fruit d’un gran incivisme i poc respecte pel que és públic. Una de les respostes possibles és la gran desafecció per la natura que està instal·lada en la nostra societat. Aquest rebuig pot explicar molt bé el lamentable espectacle que podem veure en alguns dels espais naturals del nostre territori. El fet que aquests tinguin residus fa l’efecte crida dels nous visitants, que fan augmentar els residus.

El vergonyós incivisme planteja reptes per poder treballar en un marc i  poder erradicar aquests abocaments incontrolats o Littering, però també cal centrar-nos en la pedagogia i transmetre als ciutadans que quan vegin algun residu l’apartin del medi, ja que aquest petit acte fa que quan altres persones passin per allà i ho vegin net no hi deixaran cap residu o deixalla i ens traurem de sobre l’efecte crida. Aquesta idea de l’entorn net és el que s’hauria de traslladar a la ciutadania. Hem de reformar les nostres conviccions i sobretot els valors educatius entorn el medi ambient i crear una consciència ecològica amb actituds positives per tenir el planeta net i sostenible, aixi com el nostre territori amb bastants abocadors incontrolats.
Reflexionem-hi.   

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 24 = 34

Últimes notícies