HomeMedi AmbientL'Ajuntament de Santa Bàrbara atorga la llicència ambiental per a la planta...

L’Ajuntament de Santa Bàrbara atorga la llicència ambiental per a la planta de compostatge

L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha resolt finalment atorgar la llicència ambiental per a la polèmica planta de compostatge projectada per l’empresa Ecompost de l’Ebre a quatre quilòmetres del nucli urbà.

El consistori ha desestimat les al·legacions veïnals que retreien al consistori manca de resposta als seus arguments, la incompatibilitat del projecte amb les normes subsidiàries municipals o possibles deficiències en la tramitació administrativa dels permisos. Ara, valoraran si presenten un recurs de reposició o arriben fins al contenciós administratiu. De moment, els col·lectius veïnals han convocat este dijous al vespre una xiulada de protesta davant l’edifici de l’Ajuntament per mostrar el seu rebuig a la decisió.

Malgrat el resultat àmpliament contrari al projecte en la consulta popular convocada pel consistori el 25 d’abril passat, el govern municipal ha acabat donant llum verda al projecte. Així les coses, si no apareixen nous obstacles administratius o judicials que el paralitzen o modifiquen, els promotors hauran de presentar ara el projecte constructiu incorporant les consideracions que se li remetran perquè complisca les condicions que inclou la llicència ambiental.

Es tracta, principalment, d’aspectes tècnics relacionats amb la gestió dels residus de les instal·lacions, on es preveuen tractar, inicialment, fins a 25.000 tones anuals de dejeccions ramaderes i residus vegetals. L’informe signat per l’alcalde també incorpora les consideracions efectuades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Malgrat que admeten que se situa sobre una zona amb importants aqüífers subterranis força castigats per la contaminació amb nitrats, descarten afectacions sobre estes aigües si s’impermeabilitzen i es controla l’estanquitat de les basses.

Esta ha estat una de les principals preocupacions manifestades per l’oposició veïnal, que encapçalen l’Associació Mediambiental Veïns de Santa Bàrbara (Amevesaba) i la Plataforma No a la planta de compostatge a la Plana del Montsià, que van reclamar aturar la tramitació a l’espera de nous estudis sobre la possibilitat d’episodis d’inundacions al voltant de la planta, com el del passat novembre, poguessin acabar derivant en episodis de contaminació.

Malgrat el resultat àmpliament contrari de la consulta popular i el compromís anunciat per l’alcalde de treballar en tots els fronts per aturar el projecte, les entitats veïnals han mostrat la seua decepció davant la resolució. Lamenten que el consistori haja deixat de respondre algunes de les seues principals al·legacions al projecte, derivant la responsabilitat en diversos àmbits cap a altres administracions, segons ha explicat el portaveu d’Amevesaba, Enric Lange.

 

Proximitat a la carretera i emissions

En concret, remarquen que, segons les normes subsidiàries municipals, no es poden ubicar abocadors de residus o deixalles que emeten fums o gasos prop d’una carretera, com seria el cas. També van al·legar l’existència de restes de fibrociment a la finca i que la promotora només disposava de llicència per fer el tancament i netejar l’espai: ara, l’informe assegura que se’ls va atorgar permís per enderrocar i gestionar els residus.

Davant de la resolució, cap ara la possibilitat de presentar un recurs de reposició o, eventualment, recórrer al contenciós administratiu. Mesures que les entitats veïnals valoren, si bé, reconeix el mateix Lange, l’elevat cost d’emprendre a la via judicial podria condicionant aquesta última opció. “Però si presentes al·legacions i no les responen… Ja ens va passar amb la ponència ambiental i la llicència. I sempre és per al mateix: ‘aquesta administració no és competent per respondre aquesta al·legació’. Així ens van passant i la gent amb pocs recursos ens quedem mirant”, ha lamentat el portaveu.

De moment, les entitats que s’oposen al projecte han convocat una xiulada de protesta davant l’Ajuntament de Santa Bàrbara aquest dijous a tres quarts menys cinc de set de la tarda. Una acció, avisen, que podria repetir-se periòdicament. Lange ha avançat també que una de les prioritats serà ara donar a conèixer a tot el veïnat la informació sobre com s’ha desenvolupat tot el procés d’aprovació del projecte.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 16

Últimes notícies