HomeSocietatL’Ajuntament de Tortosa instal·la una placa per a identificar el nínxol on...

L’Ajuntament de Tortosa instal·la una placa per a identificar el nínxol on descansen les restes de Maria Griñó

L’Ajuntament de Tortosa col·locarà una làpida al nínxol on reposen les restes de Maria Griñó, mare del general Ramon Cabrera, afusellada com a represàlia contra el seu fill. Les despulles reposaven sense cap tipus d’inscripció en un nínxol del cementiri de la ciutat, després de passar per diverses inhumacions, com va revelar la periodista del Diari de Tarragona, Marina Pallás, el passat mes de febrer. El destí de les restes de Griñó, que havia sigut una incògnita històrica, s’ha resolt gràcies a un investigador particular, que no va voler que en transcendís el nom, i a la investigació de l’arxiver municipal, Miquel Estrampes, a instàncies de Pallás.

La tortosina Maria Griñó va ser afusellada durant la primera Guerra Carlista. Cabrera va ordenar l’afusellament dels alcaldes de Torrecilla i Valdealgorfa per creure que havien ajudat els liberals. En represàlia, el brigadier Agustín Nogueras va demanar al capità general de Catalunya, Francisco Espoz Mina, l’execució de Maria Griñó, al febrer de 1836, i la va obtindre. L’alcalde de Tortosa, malgrat tots els intents, no va aconseguir aturar la barbàrie de matar una dona innocent, i la tortosina Maria Griñó no va poder acomiadar-se dels seus fills -el més petit, Felip, només tenia sis anys-. Li van negar prendre la comunió, tot i ser catòlica, o cobrir-se el cap amb una mantellina per a l’execució. Després de ser confessada pel mossèn José María Trench, Griñó va ser traslladada de la Suda fins a la barbacana, als afores de la ciutat, on avui es troba la plaça d’Alfons XII, i allí va ser executada.

El destí de les restes havia estat un misteri durant 185 anys. La inscripció de la placa, segons l’Ajuntament, s’ha treballat amb descendents de Griñó del Vendrell. El 2019, l’Ajuntament de Tortosa ja va fer una primera acció per a recordar la dissort de Maria Griñó, tot dedicant-li una de les figures que conformen el passeig de les Cultures, situat al nou passeig habilitat al barri del castell, als peus de la Suda.

Bus per Tots Sants

La placa a Maria Griñó seria una de les novetats que lluiria el cementiri per Tots Sants. L’Ajuntament, com cada any, habilitarà el servei de bus llançadora que connectarà el centre de la ciutat amb el cementiri. Les expedicions estaran disponibles la tarda del dia 31, entre les 14.15 h i les 18 h, i el dia 1 de novembre, durant tot el dia, des de les 8.10 h fins a les 18 h. Durant estes franges, el bus farà un recorregut circular que començarà i acabarà al cementiri.

Roigé anuncia que s’habilitarà un espai de dol perinatal

L’Ajuntament de Tortosa crearà durant els pròxims mesos un espai per al dol gestacional i perinatal al cementiri de Sant Llàtzer. Es tracta d’un espai perquè les famílies que han perdut un nadó durant la gestació o poc després del naixement puguen disposar d’un lloc de recolliment i de record en un moment tan dur.

El consistori ja ha començat la tramitació necessària per a poder habilitar este espai, amb vista a poder-lo fer realitat durant l’any vinent. L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha anunciat esta actuació en la proximitat de la festivitat de Tots Sants. A les Terres de l’Ebre, la Ràpita ha estrenat recentment un espai d’estes característiques i Alcanar també ha anunciat que n’habilitarà un al seu cementiri.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies