HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL'any Francesc Llop i Marqués, una gran aposta cultural

L’any Francesc Llop i Marqués, una gran aposta cultural

El govern municipal de Campredó segueix amb una aposta cultural de molt de pes. Una de les properes fites més preuades és la preparació de l’Any Francesc Llop i Marqués, entre l’agost del 2019 i 2020, per tal de commemorar el 50è aniversari del traspàs de l’il·lustre artista campredonenc. De fet, aquesta mena d’efemèrides solen servir com a excusa, sortosament, per a l’elaboració d’un calendari d’activitats culturals de nivell, al mateix temps que fan la remembrança del personatge en qüestió.

Francesc Llop i Marqués (Campredó 1873-1970) va ser un pintor impressionista que va realitzar una carrera pictòrica molt notable durant la seua aventura mexicana (1901-1910), que li va permetre esdevenir un dels grans paisatgistes i aquarel·listes catalans de la primera meitat del segle passat. A Barcelona va comptar amb un llarg nombre d’exposicions (a les Galeries Laietanes i a la sala Catalonia), a la vegada que va ser guardonat a l’Exposició Internacional de 1929.

L’Associació Amics de Francesc Llop, instaurada al tombant del nou segle, està intentant recuperar la seua obra. La sala artística que porta el nom de l’il·lustre pintor bé mereix una visita, atès que compta amb un bon nombre d’olis, aquarel·les, dibuixos i retrats, que permeten donar una bona visió de la seua prolífica obra. Resulta tot un orgull per a un poble menut el fet de poder eixamplar aquest llegat artístic, que ja és ben representatiu.

Tanmateix, mai no hem parat les investigacions sobre aspectes molts particulars de la seua carrera artística. En aquest àmbit, recentment hem pogut fer obsequi de diverses il·lustracions seues que van ser guardonades el 1907 en un significatiu concurs que organitzava la publicació El mundo ilustrado, primer a Puebla i després a Ciutat de Mèxic.

Personalment, em vaig  implicar altament en l’organització del Centenari de Joan Cid i Mulet el 1907 (amb els amics de Jesús), i amb l’Any Manuel Pérez Bonfill el 2016, per tal de celebrar el 90è aniversari del nostre professor de sempre. Seguint aquests dos magnífics exemples, l’Any Francesc Llop ha d’incloure activitats ben específiques com: debats acadèmics sobre la seua obra, aportacions de nous estudis sobre el pintor, celebració d’exposicions al poble i en poblacions circumdants i, sobretot, presència de la seua obra als carrers de Campredó.

A la vegada, hem de consolidar Campredó com un poble veritablement artístic. Aquesta és la gran fita! A les torres medievals locals disposem de diversos projectes d’interpretació del món templer i del Pas de l’Ebre durant la tràgica i sagnant batalla de l’Ebre, així com una magnífica escala de cargol amb una construcció pètria impecable. El temple parroquial ha esdevingut una mena de museu amb disciplines artísques ben diverses: quadres magnífics de Joan Rebull, un vitrall impressionant, una portalada que és tot un homenatge a la història i una col·lecció pessebrista de gran nivell, obra de l’artista local German Machí. L’enlairament de la figura d’un artista notable i complert com va ser Francesc Llop (bon pintor, excel·lent dibuixants i amb grans dots d’il·lustrador) ens servirà per enlairà l’art, no és poca cosa! El calendari d’activitats sorprendrà de debò. Fem poble, fem art!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 12

Últimes notícies