ACN Amposta .- L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre ha identificat una trentena de projectes d’economia social al territori dins del procés d’elaboració d’un mapa que vol incloure totes les entitats d’aquest sector, des de cooperatives a associacions. El mapa, que s’ha començat a confeccionar durant l’últim any, ha de permetre a l’entitat conèixer i arribar a les diferents organitzacions del territori que treballen en el camp de l’economia social i solidària per oferir-los formació específica i acompanyament a través de diferents programes. Un dels objectius de l’Ateneu, en aquest sentit, és fomentar la “recuperació del talent ebrenc”, promovent el retorn de professionals amb formació i experiència al territori a través de projectes d’emprenedoria col·lectiva.
Integrat per nou entitats de les Terres de l’Ebre –fundacions, cooperatives i ajuntaments, entre d’altres, a més de la col·laboració d’organismes locals- l’Ateneu Cooperatiu vol donar major visibilitat a un tipus d’economia centrada en el servei a les persones i que intenta anar més enllà de la lògica d’acumulació capitalista, implicant des del productor o prestador de serveis fins el consumidor final, apostant per un consum responsable i en concordança amb els seus valors.
El mapa, en aquesta línia, aspira a donar cabuda no només a les entitats que, des d’un punt de vista estricte se situen dins d’aquests paràmetres –com poden ser grups de consum o productors ecològics-, sinó també a les cooperatives del sector agrari del territori, com a formes d’organització econòmica democràtiques. De moment, han contactat, observat i inclòs al mapa –després d’entrevistes amb els seus responsables- una trentena d’entitats. Algunes estan en procés de formar-hi part. “La idea és posar al mapa totes les cooperatives del territori”, apunta Marc Poy, tècnic de l’Ateneu. Calculen que n’hi ha més de 200, actualment.
La idea de tot plegat, s’emmiralla en el mapa ‘Pam a pam’ que l’ONG Setem va idear com a eina de suport per facilitar la cerca en l’àmbit català de les organitzacions de l’economia social i solidària. Elaborat de forma col·laborativa i en construcció permanent, els usuaris poden buscar iniciatives d’alimentació, habitatge, serveis o energia, entre altres. Els impulsors d’aquests projectes poden demanar ser inclosos i on hi ha una comunitat oberta que s’encarrega de detectar aquests projectes i proposar la seua inclusió al mapa, un procés que requereix superar una estricta avaluació i complir determinats requisits, d’altra banda. Així, també es preveu que les entitats que compleixin els criteris de sostenibilitat, democràcia interna, cohesió social, igualtat o arrelament territorial i proximitat puguin formar part també del mapa ‘Pam a pam’. Entre els projectes inclosos al mapa de grups de consum com La Vianda a Roquetes, fins a petites empreses agràries com La Calafa que produeix i comercialitza alvocats i cítrics ecològics a Alcanar, passant per iniciatives d’educació alternativa com l’Espai Tataküa; de gestió cultural com ARTRA; o mitjans de comunicació com Surtdecasa.cat.
L’Ateneu Cooperatiu creu que, en aquest context, una major projecció d’aquest tipus d’entitats podrà ajudar a descobrir i sumar noves iniciatives a la xarxa que permet crear el mapa, tant en l’àmbit d’usuaris com a productors. “Volem anar a veure quines cooperatives funciones. Conèixer les entitats i el territori i com poder-les ajudar”, ha apuntat Poy, tot precisant que la voluntat de donar cobertura a totes les Terres de l’Ebre i la col·laboració de les institucions els permet prestar serveis de suport i assessorament arreu del territori, de forma col·lectiva i també individualitzada.
Aquestes iniciatives de suport al món de l’economia social i solidària s’articulen, entre d’altres, a partir de programes com Coopcrea, a partir del qual l’Ateneu ha assessorat una quarantena de projectes. Un dels objectius per a la pròxima convocatòria del programa, segons han avançat, és treballar en la “recuperació del talent ebrenc”, afavorint que professionals qualificats i amb experiència del territori però que resideixen fora valorin l’opció de tornar i establir-se gràcies a propostes d’emprenedoria col·lectiva i en xarxa, ha apuntat el mateix Poy.