HomeEconomiaL’atur baixa al Camp i l’Ebre a un ritme inèdit en 3...

L’atur baixa al Camp i l’Ebre a un ritme inèdit en 3 anys i l’augment dels contractes dobla el ritme mitjà català

L’informe de conjuntura econòmica del segon trimestre del 2021, elaborat per la Universitat Rovira i Virgili per a les cambres de comerç del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, abocava xifres acumulades que permeten parlar d’un canvi de tendència força contundent per a sortir de la crisi provocada per la pandèmia. Les dades de l’atur durant el 2021 i les que fan referència a nous contractes temporals ho fan molt gràfic. Pel que fa a les primeres, la taxa d’atur al Camp i l’Ebre va passar d’una taxa de gairebé el 17,5% a l’últim trimestre del 2020 a una del 12,68% a finals del segon trimestre del 2021, i s’apropava per primera vegada en molt temps a la taxa nacional (12,28%) i amb una reducció de gairebé cinc punts en mig any, cosa que no havia passat si més no en els dos anys i mig anteriors.

L’atur s’ha reduït en un 16% en termes interanuals i en el segon trimestre del 2021, l’ocupació va créixer en 17.000 persones respecte de l’any 2020. L’atur registrat -les demandes d’ocupació pendents de cobrir l’últim dia de cada mes a les oficines del SOC- disminuïx en 5.865 persones des del segon trimestre del 2020 i s’aproxima als nivells previs a la pandèmia.

També són molt eloqüents les dades sobre contractació. L’ocupació ha augmentat un 5,3% en dades interanuals (6,5% en serveis i 9,6% en construcció). El nombre de nous contractes ha augmentat un 34,73% durant el primer semestre del 2021 envers el mateix període del 2020, la qual cosa indica un ritme molt superior al 19,01% d’increment registrat a Catalunya en este període de temps. En el que portem del 2021 s’han superat els 140.000 contractes, amb la particularitat d’una elevada temporalitat: més de 125.000 d’estos contractes eren temporals.

Les afiliacions a la Seguretat Social augmenten un 7,91% al Camp de Tarragona i un 5,05% a les Terres de l’Ebre, amb la qual cosa es pot apreciar que el ritme és menor a les comarques ebrenques. Això també ho certifica el fet que a l’Ebre el pes del percentatge de treballadors afectats per ERO encara és major (entre un 3% i un 4%) que al Camp de Tarragona, on se situa al voltant del 2%. A l’Ebre la dada s’enfilava fins al 14% el segon trimestre del 2020, una xifra menys negativa que la del Camp de Tarragona (17,6%), però ara la reducció tampoc no ha tingut la mateixa magnitud. En tot cas, la millora és generalitzada a la província. Els EROs han disminuït durant el 2021, tot i allargar-se els ERTOs fins al mes de setembre, i cap comarca ebrenca supera el 4% de treballadors afectats per ERO al segon trimestre del 2021.

També és cert que, per a contraposar la superioritat en relació amb el ritme de la recuperació de l’ocupació a Catalunya, l’índex de preus al consum (IPC) puja més a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona que a la resta del país. La variació interanual de l’IPC ha estat d’un 3,3% a Tarragona província, d’un 2,6% a Catalunya i d’un 2,7% a Espanya. Els principals increments han estat l’habitatge (13,4%) i els transports (10,3%) i estos augments han estat causats per l’increment del preu del petroli i de l’electricitat. A grans trets, l’informe conclou que les economies avançades creixeran més de l’esperat i les emergents menys del previst.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 50 = 51

Últimes notícies