TERRES DE L’EBRE // La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ha diagnosticat durant la primera setmana del mes de juliol 285 nous casos de coronavirus, segons les dades proporcionades pel Departament de Salut, que eleva a 11.706 els diagnosticats des de l’inici de la pandèmia. Per primer cop, això sí, la mitjana d’edat dels contagiats és de 26,4 anys. Així, després d’uns mesos en què el ritme de contagis s’havia desaccelerat, es retorna al ritme del mes de febrer, en què durant la primera setmana van confirmar-se més de 240 positius.
Què ha canviat d’aleshores fins ara?
En primer lloc, i probablement la més important, la pressió assistencial. En aquell moment ens trobàvem immersos en plena tercera onada -ara, la cinquena-, i la pressió assistencial era molt tensa als centres hospitalaris ebrencs, que tenien més de 90 ingressats, una vintena dels quals a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Esta radiografia sanitària contrasta amb la situació actual, en què, segons les últimes dades proporcionades per Salut, hi havia 5 pacients covid a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta: 3 a planta i 2 a l’UCI.
D’altra banda, durant la primera setmana de febrer hi havia prop de 5.000 persones vacunades de la primera dosi i poc més de 3.450 de la segona. Ara, en canvi, la setmana passada va superar-se els 100.000 vacunats amb la primera dosi, i al tancament d’esta edició, les xifres s’enfilaven a 106.395 els vacunats amb una dosi, 77.331 els vacunats amb la segona dosi, i a 83.251 les persones que tenen la pauta completa. De fet, gràcies a les vacunes s’ha produït un descens dels casos greus, cosa que ha permès relaxar les restriccions. Tot i això, cal tenir clar que els vaccins no eviten els contagis ni que no es propague la malaltia. La mortalitat també s’ha reduït durant estos mesos. Al febrer, en només una setmana van morir, malauradament, fins a 8 persones diagnosticades amb covid; i esta primera setmana de juliol, una, que eleva a 181 les víctimes des de l’inici de la pandèmia.
Els indicadors, però, van a la inversa que aleshores. Mentre el risc de rebrot arrencava al mes de febrer per sobre dels 600 punts i la velocitat de transmissió a 0,77; i la primera setmana es tancava amb un descens d’estes, a 294 punts i 0,57, respectivament. En canvi, este mes l’evolució va a l’alça. El juliol arrencava amb un risc de rebrot que se situa en els 166 punts i una Rt a 1,46 punts; i, en canvi, esta primera setmana les xifres s’han enfilat fins als 408 punts i 2 punts, respectivament.
Comença ña vacunació sense cita als pobles ebrencs
Esta setmana s’ha reforçat la vacunació als municipis amb un baix percentatge de població immunitzada. És el cas de Gandesa, Ulldecona, Alcanar o la Ràpita, que esta setmana han acollit jornades de vacunació sense cita prèvia. En el cas d’Ulldecona, les 90 dosis disponibles que podien administrar van exhaurir-se en 30 minuts, especialment entre persones jóvens.
L’Ajuntament lamentava que desenes de persones van quedar-se sense vacunar, i l’alcaldessa del municipi, Núria Ventura, es queixava a través del seu perfil de Twitter de la poca quantia de vacunes rebudes. “No és més fàcil repartir les vacunes pels pobles que fer moure tothom km i km? Per què se centralitza fins i tot l’accés a la salut en un tema tan fàcil com la vacunació? Potser a Barcelona els punts de vacunació massius tenen sentit, no ho discutixo, però aquí no”, deia, així com afegia “Parlo en plural perquè sé que no som a Ulldecona els únics afectats. Des dels CAPs estan disposats a fer el que calga i des dels ajuntaments ho hem demostrat sobradament durant el darrer any i mig. Si volem immunitzar la població, fem arribar vacunes allà on facen més falta i no perdem el temps”.
A Alcanar, es feia una crida per a vacunar els majors de 40 anys, ja que, segons la gerent de la Regió Sanitària de l’Ebre, “són aquelles persones que tenen major risc de complicació en cas de contagi”. Des de les 10.30 h fins a les 18 h de la tarda, un autobús del Banc de Sang i Teixits, situat davant el Centre Cívic d’Alcanar, feia de punt de vacunació mòbil on es van administrar un total de 150 dosis de la vacuna Janssen.
A la Ràpita, este dijous, malgrat que l’horari de vacunació sense cita prèvia estava previst de les 15 h fins a les 20 h; poc després de les 8 del matí ja hi havia gent fent cua per tal de no quedar-se sense la seua dosi. De fet, als voltants de migdia, i a una hora perquè comencés la vacunació, ja hi havia més d’un centenar de persones esperant-se. Al punt de vacunació sense cita instal·lat al Casal de Joventut de Gandesa van dispensar-se, este dimarts, 317 dosis.
Traslladen el punt de vacunació d’amposta a l’auditori municipal
Des d’este dimarts, l’Auditori Municipal d’Amposta és el nou punt de vacunació poblacional de la capital del Montsià. Este punt substituïx l’Antic Sindicat per tal d’ampliar la capacitat de vacunació a causa de la disponibilitat més gran d’espai. Durant la jornada de dimarts van vacunar-se en segona dosi la població d’entre 60 i 69 anys.