HomeAgriculturaLes gelades van malmetre prop d’un 80 % de la collita de...

Les gelades van malmetre prop d’un 80 % de la collita de fruita dolça a la Ribera d’Ebre

Les gelades del 3, 4 i 5 d’abril al nord de la Ribera d’Ebre s’han endut més del 80 % de la collita de fruita dolça. Així ho quantifiquen sindicats i cooperatives agràries, que demanen més ajuts per a poder fer front a unes condicions climàtiques “cada cop més inestables”, en un sector de la pagesia que ha d’afrontar els baixos preus de la fruita, l’augment del cost del combustible i els fitosanitaris.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha xifrat en un 85 % les pèrdues en les principals cooperatives de fruita dolça, sobretot a les comarques de Ponent i les Terres de l’Ebre. El president de la FCAC, Ramon Sarroca, assegura que la situació “és preocupant” en diverses cooperatives, que veuen com amb la davallada de producció reduirà els seus ingressos, i que es poden trobar amb problemes per a mantenir l’estructura de personal i afrontar la despesa prevista.

El sector de les cooperatives ha demanat ja l’avançament d’ajuts fiscals, com l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social de la cooperativa i els seus treballadors, la sol·licitud a l’Agència Tributària d’un pal d’amortització especial, entre altres mesures per a afavorit el sector.

En la mateixa línia, el sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) també ha situat les pèrdues al voltant del 80 % pel que fa a la collita prevista de fruita de pinyol. Xifren en uns 500 milions d’euros el total de pèrdues dels agricultors de tot Catalunya -especialment, a Lleida i l’Ebre- i quantifiquen que durant la campanya es dixaran de contractar uns 40.000 temporers.

Davant d’esta situació, el JARC ja ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat i al Ministeri d’Agricultura l’obertura d’una nova línia d’ajuts directes per als productors i una línia de finançament a fons perdut per a instal·lar nous sistemes per a pal·liar els danys de les gelades. D’altra banda, també demanen canvis en les assegurances pel fred, ja que consideren que el cost és massa elevat i proposen que Acció Climàtica es faça càrrec d’un 30 % de la franquícia de les assegurances per a fer-les més assequibles als productors.

En este sentit, Esquerra Republicana ha registrat una moció al Senat per tal de replantejar el sistema d’assegurances en els casos de gelades. El text serà debatut a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació i insta el Govern espanyol a peritar de forma immediata els danys a les finques afectades per les gelades. El grup d’ERC i Bildu també ha registrat una bateria de preguntes a l’executiu estatal sobre les repercussions de les gelades d’este mes d’abril.


La torre de l’espanyol, a la nova plataforma

L’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol s’ha adherit a la nova plataforma ‘Salvem la pagesia i el món rural’, que han format entitats, sindicats i institucions de les comarques de Lleida i d’Aragó per a reclamar a les administracions noves ajudes per a pal·liar els danys de les gelades. L’alcalde, Joan Juncà, advertix que la davallada de producció per la gelada, combinada amb la pujada del preu de cost i els baixos preus del producte “posa en perill moltes petites explotacions del municipi i fa caure una gran part del teixit econòmic de les famílies”.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

83 + = 86

Últimes notícies