HomeSocietatLes mascaretes i el propi coronavirus redueixen la grip a un 0,4%...

Les mascaretes i el propi coronavirus redueixen la grip a un 0,4% de les infeccions respiratòries

CATALUNYA // Les mascaretes i altres mesures de la covid-19, així com el propi coronavirus, han arraconat aquest hivern la grip, que representa només un 0,4% de les infeccions respiratòries. És la dada recollida en l’última actualització de l’informe del PIDIRAC (Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya), corresponent a la setmana del 4 al 10 de gener. Els anys anteriors, el PIDIRAC servia per seguir l’evolució de la grip, que per aquestes dates estava a punt d’entrar en epidèmia o ja n’havia sobrepassat el llindar. El cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, el doctor Tomàs Pumarola, explica a l’ACN l’efecte de les mesures de protecció i com l’entrada d’un virus predominant sol desplaçar els altres. 

Durant la primera setmana de l’any, la taxa observada d’infeccions respiratòries agudes (IRA) a Catalunya és de 399,1 casos per 100.000 habitants, recull el PIDIRAC. La gran majoria, el 94,7%, corresponen al coronavirus (69,7% confirmats microbiològicament); el 4,9%, a altres tipus d’infeccions i el 0,4%, a la grip.

Aquesta incidència és una mica diferent per grups d’edat. El PIDIRAC mostra que en els infants de menys de 4 anys es detecten més casos d’altres infeccions respiratòries (26,7%) i en majors de 65 anys, més casos de grip (3,3%). 

En qualsevol cas, aquesta és una situació radicalment diferent a la d’anys anteriors, quan la grip copava bona part de les infeccions respiratòries i en aquesta època la corba dels casos es disparava. L’any passat, per exemple, la grip va entrar en fase d’epidèmia durant la tercera setmana de gener. Aquest hivern, la línia epidemiològica de la grip es manté pràcticament plana. 

En una entrevista a l’ACN, el cap de Microbiologia de Vall d’Hebron explica que aquesta reducció dràstica de la incidència de la grip es pot atribuir a dos factors. Sobretot per les mesures de protecció de la covid-19, com les mascaretes, la reducció de la mobilitat i el distanciament físic. 

També, l’entrada d’un virus que predomina sol prendre lloc als altres. Els experts ja van veure una caiguda del virus sincitial, que circula a la tardor i sol afectar sobretot els infants en forma de bronquiolitis. 

De moment, a l’hospital no han vist cap cas de coinfecció de coronavirus i de la grip, una possibilitat que es va posar sobre la taula sobretot perquè contraure les dues malalties pot comportar major gravetat. Com que la clínica de les dues malalties se solapa, s’estan fent deteccions conjuntes, i de moment, el doctor Pumarola constata: “No veiem ni grip sola ni grip amb coinfecció“. 

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 13

Últimes notícies