HomeSocietat‘Les Muixes’, la nova associació rapitenca que reivindica l’acció i la lluita...

‘Les Muixes’, la nova associació rapitenca que reivindica l’acció i la lluita feminista

Exigir i fer palesos els drets de les dones. Este és l’objectiu de la nova entitat que s’està creant a la Ràpita, que porta per nom ‘Les Muixes’ i que pretén reivindicar l’acció i la lluita feminista.

El seu nom no és casualitat i la seua imatge, tampoc. La rapitenca Angelina Sans, coneguda popularment per ‘la Muixa’, va ser condemnada, durant la Guerra Civil Espanyola, a 30 anys de presó -va passar-ne tres- per propagandista roja, activista, sindicalista, per presidir la Mutualitat Femenina de la UGT i per imitació a La Passionària.

Segons explica en una entrevista a Ràdio Ràpita, Marisa Drago, membre de l’entitat, “la tia Muixa va ser una dona molt combativa, capdavantera, va estar a la presó i va defensar les llibertats, també les de les dones. Ser una ‘Muixa’ és com un homenatge que li fem cada vegada que la mencionem”. Així, la imatge escollida pel col·lectiu és un muntatge fet a partir de la portada de la revista Companya, del 7 de juliol de 1937, en què apareixia Angelina Sans, dalt d’una barca amb un marbre a les mans, en què es detallava que aprenia a pescar per a mantenir els seus fills quan el marit anés al front.

Les Muixes és un grup feminista, inclusiu i mixt, nascut a la Ràpita, que ben prompte es constituirà com a entitat. “A Tortosa hi ha un casal popular. A Alcanar hi ha L’Aixada Lila. A la Cava, F de Figa. Al territori tenim diversos col·lectius que reivindiquen la lluita feminista, però aquí teníem este feminisme de sofà, i el que volem Les Muixes és fer una lluita activa al carrer, alçar la veu davant estes injustícies”, determina Rosa Falcó, també de l’entitat.

‘Les Muixes’ s’ha presentat este dijous a la tarde públicament en societat en un acte reivindicatiu a la plaça del Coc en el marc del 25N, en què s’ha llegit un manifest i s’ha desenvolupat un seguit d’accions i una performance.

Esta es la primera d’un conjunt d’accions que tenen previstes des de la futura entitat feminista rapitenca per a denunciar les desigualtats que patixen, encara avui dia, les dones.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies