HomeSense categoriaLes pluges abundants de la primavera fan brollar fonts d’aigua del terra...

Les pluges abundants de la primavera fan brollar fonts d’aigua del terra a Masdenverge

MONTSIÀ // La gran quantitat de pluja acumulada durant els darrers mesos a les Terres de l’Ebre ha dixat fenòmens poc habituals com el fet que en algunes finques de Masdenverge, pròximes a la zona de la foia, hagen brollat fonts d’aigua des del terra, que han inundat algunes finques privades, un fenomen que feia més de 35 anys que no es veia a la població. Segons ha explicat el geòleg Àlvar Arasa, en declaracions a Canal Terres de l’Ebre, l’explicació es pot trobar en la mateixa formació geològica de la foia de Masdenverge, ja que les capes de terra superiors estan formades per graves i, en canvi, a una profunditat de 10 o 15 metres hi ha capes argiloses impermeables que no dixen passar l’aigua. “La zona de la foia de Masdenverge és molt significativa, quan hi ha pluges abundants es recarrega la capa superior de terra de caràcter gravós i l’aigua acaba sortint i xumant com si foren fonts”.

 A este fenòmen a Masdenverge li’n diuen ullals, si bé Arasa dixa clar que no es tracta de surgències d’aigua provinent del massís dels Ports, sinó de l’aigua acumulada per les pluges, que acaba brollant en no poder traspassar la capa argilosa del terra. El regidor de Turisme de Masdenverge, Guillem Carles, ha explicat que el fenomen es va repetint des del pas del temporal Glòria al mes de gener, “aquí li’n diem ullals i sempre n’hi ha hagut a Masdenverge. Ara feia 35 anys que no es repetia i feia molt de goig poder-ho tornar a veure”. 

Este fenomen s’ha repetit en altres punts de la plana del Montsià on els marges de pedra afavorixen la filtració de l’aigua de pluja i a moltes finques han aparegut per sorpresa petits ullals o fonts d’aigua. “L’aigua que es filtra pels marges acaba apareixent uns metres o quilòmetres més enllà en forma de petits ullals o fonts. I d’on surt esta aigua? És l’aigua que s’ha filtrat de les pluges i que apareixent al cap d’uns dies per un altre lloc”. També estos dies es pot veure baixar aigua pel barranc de la Galera, un fenomen poc habitual,

 

Notícia relacionada

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 26

Últimes notícies