La regió sanitària de les Terres de l’Ebre tindrà més ambulàncies, més personal i més recursos per reforçar la telemedicina. Així ho estableix el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) en el nou concurs del transport sanitari. Les comarques ebrenques passaran de 17 a 21 bases, amb dues unitats més de suport vital bàsic (17) i dues més de suport vital avançat (6) – amb infermer o metge -. L’empresa adjudicatària del servei haurà de fer més contractacions i dotar els vehicles amb tecnologia que reforci la telemedicina, com ecògrafs o monitors que enviïn dades mèdiques en temps real. La directora de la regió sanitària de l’Ebre, Íngrid Roca, ha destacat que es millora la cobertura i els temps de resposta davant de la “dispersió territorial”.
El nou concurs de transport sanitari de Catalunya 2025-2030 preveu millores del servei a les Terres de l’Ebre. Íngrid Roca, gerent de la regió sanitària, ha detallat que s’incrementarà fins a les 21 bases i dos punts d’espera, però que durant el procés de revisió de les ofertes, aquestes xifres fins i tot “poden millorar”. “Incrementem la cobertura, la franja horària i les guàrdies – algunes bases passaran de les 12 a les 16 hores de servei -, la dotació de professionals, de metges, infermeres i tècnics, i amb una mirada molt especialista”, ha assenyalat la directora ebrenca de Salut.
Roca ha destacat que la licitació també exigirà una millora dels equipaments de transport sanitari, amb vehicles “molt més tecnològics” i amb capacitat per emetre dades a temps real dels pacients. El reforç de la telemedicina és important en un territori com les Terres de l’Ebre, amb molta dispersió territorial. La gerent de l’ICS a l’Ebre ha agraït “la revisió acurada” que ha fet el SEM en aquest sentit per millorar “l’activitat i la connectivitat” oferint “una estratègia purament territorial”.
Vehicles i centres sanitaris connectats
Com ha explicat Joan Escorcia, sots cap territorial del SEM als Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, les noves tecnologies permeten “una resposta especialista des del minut zero” i la “interconnexió de tota la xarxa sanitària” que “permet garantir una resposta al malalt crític des del minut inicial” i aplicar les indicacions que doni el centre de destí on es traslladarà el pacient.
Isaac Lucas, cap territorial del SEM per Tarragona i Terres de l’Ebre, ha afegit que es manté el model de les ambulàncies de suport vital bàsic, que assumeixen els tècnics sanitaris, i les avançades, amb facultatius a l’equip, per reforçant “el suport telemèdic” que permetrà treballar a distància amb tots els hospitals de la zona i el centre de coordinació.
Per distribuir les 21 bases i els dos punts d’espera, el SEM ha identificat geogràficament l’activitat actual i sobretot “els punts calents”, També es mantindran les dues ambulàncies de reforç que es posen a l’estiu. D’altra banda, es reserven 3.000 hores en suport vital bàsic i unes 1.000 hores per suport vital avançat perquè si “l’activitat les requereix” al llarg dels cinc anys que durarà el contracte.