HomeCulturaL’Escola Municipal de Teatre de Tortosa es consolida com a trampolí cap...

L’Escola Municipal de Teatre de Tortosa es consolida com a trampolí cap a la interpretació professional

EDICIÓ PAPER // Si s’hagués de votar la frase més cèlebre de la història del teatre, el “ser o no ser, esta és la qüestió” de Hamlet -la gran tragèdia en vers de William Shakespeare- quedaria en primera posició. Si es tractés d’escollir un personatge dels que encara avui omplen teatres sortirien noms com Cyrano de Bergerac d’Edmond Rostand, Blanche DuBois -de l’obra Un tramvia anomenat Desig de Tennessee Williams- o el Manelic, Marta i la Núria de Terra Baixa. Estos són només uns dels referents que els alumnes que els darrers deu anys han passat per l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT) tenen ben assimilats. Alguns, fins i tot els hauran interpretat. I si alumnes i personatges han coincidit per a pujar a escena és gràcies al bon olfacte de l’actriu Marga Julià, que fa deu anys va impulsar amb l’Ajuntament la creació l’EMTT. “Conec la Festa del Renaixement des del primer dia, el 1996 vaig venir a actuar amb la meua companyia de teatre de carrer i des de llavors que no m’he perdut ni una edició. El 2006 em van contractar per a coordinar els actes propis de la Festa i al final m’hi vaig quedar a viure. I si una cosa em va cridar l’atenció en aquell moment va ser l’absència d’una escola de teatre que oferís estudis reglats a les Terres de l’Ebre”, comenta Julià.

Al principi dels anys vuitanta l’ensenyament de teatre a Tortosa havia viscut una petita època d’or, gràcies a l’empenta i el risc de l’escriptor Manuel Pérez Bonfill i l’Aula de Teatre de l’Institut Joaquín Bau on es van escenificar obres emblemàtiques -algunes, directament estrenes- de Joan Brossa, Salvador Espriu, Bertolt Brecht. I la prova és que d’aquella fornada en van sortir actors amb què després van fer carrera professional com Mercè Lleixà, Sílvia Sabaté i Pere Ponce. Passat aquell període, però, tot va quedar en mans del paper heroic -però autodidacta- d’alguns grups de teatre amateur. “Estava segura que a Tortosa, per volum de població, hi havia prou gent amb inquietuds i ganes que fes viable una escola. Els grups de teatre de la ciutat ja omplien en part este buit, però no oferien una formació estructurada, ni aconseguien engrescar els més jóvens. Després de parlar-ho amb l’Ajuntament, vam considerar que un projecte com este podria funcionar. El vam posar en marxa amb seu al Teatre Auditori Felip Pedrell”, afegix. I ara, deu anys més tard, l’escola ha crescut i s’ha consolidat. I la prova de l’èxit és que el curs passat s’hi van matricular al voltant de 150 alumnes. Avui, l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT) oferix un pla d’estudis tant per a teatre de text, com musical i ha estat de pont de molts jóvens que han volgut accedir a estudis superiors. “Els darrers anys, mitja dotzena dels nostres alumnes han aconseguit superar les proves d’accés per a entrar a algunes de les principals escoles de Barcelona, especialment de teatre musical”, recorda.

I és que, precisament, el musical és una de les disciplines que Marga Julià ha volgut potenciar en el pla d’estudis, en bona part perquè és un àmbit en el qual se sent molt còmoda: “Com a actriu, em vaig formar en escoles de Barcelona, Itàlia i els Estats Units. Vaig estudiar musical a l’escola Memory de Barcelona, l’escola que als anys noranta van impulsar l’Àngels Gonyalons i el Ricard Reguant. Vaig tenir molt clar que era un món que m’apassionava. Ara ja està molt més normalitzat, però a l’època de musicals no n’hi havia tants en cartellera. Mar i Cel de Dagoll Dagom, els espectacles de la Cubana, després va arribar Sweeney Todd, però res comparable amb el boom que el gènere ha viscut els darrers deu anys”. De fet, un dels plats forts de la celebració del desè aniversari era la interpretació del musical El Rei Lleó, amb la participació de bona part dels alumnes. El coronavirus hi ha passat per damunt, de moment. “No sabem quan el podrem programar, però el farem sí o sí, encara que siga d’aquí a un any”, assegura Marga Julià.

La pandèmia ha obligat repensar les classes a través de videoconferències i ha dixat al tinter altres projectes com la representació de la versió teatral d’El Diari d’Anna Frank, o l’obra que els alumnes -habitualment un Shakespearepreparen cada any per a la Festa del Renaixement. El final de curs, però, ha arribat amb una bona notícia. Tot just este dimecres s’anunciava que l’EMTT s’integrarà a partir del curs vinent a Aules en Xarxa, un projecte col·laboratiu creat per l’Escola d’Arts Escèniques de Barcelona Aules. L’acord suposarà que l’EMTT siga el centre de referència d’Aules al sud de Catalunya perquè els jóvens que vulguen dedicar-se a este món es preparen abans de fer el salt als estudis professionals. El centre de Tortosa serà una de les dos úniques escoles de Catalunya que formen part d’Aules en Xarxa, juntament amb l’escola Quarta Paret, d’Olot. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

75 + = 78

Últimes notícies