HomePolíticaL’Estat treu a licitació per 750.000 € la caracterització dels sediments de...

L’Estat treu a licitació per 750.000 € la caracterització dels sediments de Riba-roja i Mequinensa

TERRES DE L’EBRE // La Direcció General de l’Aigua, del Ministeri de Transició Ecològica, ha tret a licitació per 749.112,97 euros el projecte de caracterització dels sediments encallats durant dècades al fons dels embassaments de Mequinensa i Riba-roja d’Ebre i un termini d’execució de sis mesos.

Este estudi -per a optar a fer-lo es poden presentar ofertes fins al 19 de febrer i té un termini d’execució de sis mesos- ha de servir per a conèixer la composició química dels fangs i determinar si és viable mobilitzar-los sense perill de contaminació per a fer-los arribar al delta de l’Ebre per a lluitar contra la regressió.

En ple debat pels efectes dels temporals, es tracta de la primera acció derivada del contingut del Pla de protecció del Delta avançat a finals d’any als agents econòmics i socials del territori per part del Ministeri. El document preveu ampliar els coneixements sobre l’aportació de sediments al riu Ebre, amb una inversió de 2,5 milions en estudis per a millorar el trànsit sedimentari, i crear un Observatori Hidrològic en coordinació amb la Generalitat.

D’entrada, el Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) estima que si no existissen els embassaments de Mequinensa i Riba-roja, la taxa de sediments transportats al tram final del riu Ebre hauria estat de 7,2 hectòmetres cúbics cada any, entre 1967 i 1982, un valor que hauria baixat fins als 4,58 hectòmetres cúbics per any a partir de 1986. En canvi, actualment, el transport de sediments aigües avall dels pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix és de 0,33 hectòmetres cúbics per any. 

Ecologistes reclama que s’actue ja als pantans
Ecologistes en Acció reclama que s’inicien de forma immediata les proves pilot de transferència de sediments des dels embassaments del tram final de l’Ebre per a salvar el Delta. En un comunicat, recorden que aixecar murs perimetrals de defensa i els moviments de sorres són mesures “cares, ineficaces i de gran impacte ambiental”. L’entitat ecologista considera “transcendental per a la vida del Delta”, i “de més de 50.000 persones” que l’habiten, accelerar al màxim els projectes pilot de transferència de sediments dels pantans.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 4

Últimes notícies