HomeSense categoriaL’excés d’aigua als aqüífers provoca inundacions als garatges d’Amposta

L’excés d’aigua als aqüífers provoca inundacions als garatges d’Amposta

EDICIÓ PAPER // Les pluges d’esta primavera han fet que molts rius subterranis es reactiven, i este excés d’aigua als aqüífers s’ha traduït en reiterades inundacions i fonts d’aigua en una desena de garatges i espais públics d’Amposta. Destrosses als trasters, impossibilitat de guardar els vehicles i fins i tot avaries als ascensors, l’aigua ha provocat en els darrers mesos força malestar entre el veïnat, que no hi veu una solució definitiva més enllà que disminuïsca el nivell dels aqüífers.

Un dels veïns afectats resident al barri del Lligallo, Adrià Matamoros, explicava que al seu edifici s’inunda habitualment la segona planta del garatge, on hi ha la instal·lació principal de l’ascensor: “Quan veuen que es comença a inundar o que venen pluges abundants paren la maquinària de l’ascensor perquè no s’avarie, com ja ha passat altres vegades. La maquinària de l’ascensor és molt cara si es trenca, així que estem sense ascensor i podent guardar el vehicle només a la primera planta del garatge”, explicava. Una possible solució que estan implantant a altres immobles és l’extracció de l’aigua amb bombes, cosa que al seu edifici també han intentat però no funciona. “Este any portem des del temporal Glòria amb el garatge inundat i sense ascensor. I el que ens han dit és que per molt que l’extreguen amb bombes, fins que no baixe el nivell de forma natural l’aigua no marxarà”, afegia Matamoros.

Un veí d’un altre edifici, a la zona de Valletes, afirmava en declaracions a Canal Terres de l’Ebre que, tot i que l’aigua pujava a poc a poc, al seu garatge havia arribat a veure fins a 50 centímetres d’aigua, així com una cascada “força impressionant”: “És un problema constant en esta zona, no sabem què més fer, però paguem un garatge i com més plou no podem tenir el cotxe guardat”, sentenciava vestit amb botes d’aigua. Una altra persona del mateix edifici, a qui l’aigua subterrània li havia entrat fins al traster, deia també que “vam intentar idear algunes estratègies perquè l’aigua no traspassés la porta i fes malbé tots els mobles i objectes, però com no va servir de res m’ha tocat idear este sistema perquè els objectes estiguen elevats”, explicava tot ensenyant una bicicleta i un armari, entre d’altres, col·locats estratègicament sobre maons.

La combinació d’un terreny pantanós amb un mal plantejament i aïllament dels edificis és una combinació perfecta per a esta situació. Ferran Torta, un arquitecte d’Amposta que treballa en algun d’estos casos, deia en declaracions a la televisió local que “l’augment exagerat del nivell freàtic provocat per les intenses pluges potencia una surgència molt potent d’aigua, que és el que provoca el trencament de la solera”. Com a possibles solucions, tot i que Ferran Torta afirmava que “són complexes i s’han d’estudiar en cada cas individual”, l’arquitecte recomanava contractar professionals del sector de les Terres de l’Ebre, segons deia “perquè són els que coneixen el tipus de subsòl i poden actuar millor sobre ell”. En alguns casos, la solució que plantejava Torta era la instal·lació d’una sèrie de micropous per extreure l’aigua de forma puntual abans que s’acumulés i provoqués escletxes per on sortir a l’exterior.
 

Espais públics
El problema, però, no afecta només els edificis privats, sinó que també és recurrent als espais públics durant les tempestes i en l’època de pluges abundants. Un dels llocs on l’aigua pren protagonisme sovint és al Pavelló 1 d’octubre, fet que va provocar que el passat mes de desembre els operaris de l’Ajuntament d’Amposta i els Bombers haguessen de treure l’aigua i arreglar els desperfectes amb celeritat perquè es pogués celebrar la Fira de Mostres, que ja estava fins i tot amb els estands de les entitats i els empresaris muntats. “Estos darrers mesos ha plogut com no es veia des de fa molts anys, i això ha afectat amb força la capa freàtica. Amposta té una part molt important que abans eren ullals que engloba tota la zona de Valletes i els Xiribecs, que és on més afectacions hi ha”, explicava l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. Un dels exemples més clars, segons reblava el batlle, es troba en el llac que hi ha al bell mig del parc dels Xiribecs, just al costat del pavelló firal. “Ens hem trobat que l’excés d’aigua subterrània ha mogut la lona que hi ha al fons del llac, i això ha fet que es creen petites illes de terra com no ho havíem vist mai”, seguia Tomàs.

Com a solució a este fenomen natural, l’any 2017 des de l’Ajuntament d’Amposta van iniciar un Pla per a la renovació de la xarxa de pluvials per a posar fi a les inundacions dels carrers que també es produïxen quan plou molt. “Vam constatar que a Amposta un 70% de l’aigua de la pluja va per sobre dels carrers, per això tot el que siguem capaços de canalitzar i enviar cap al canal, el riu o els desguassos no acabarà als garatges ni a altres espais que es veuen afectats. Al carrer Corsini, per exemple, on hi havia inundacions recurrents, no hi havia hagut mai pluvials”, detallava el batlle de la ciutat.

D’altra banda, estes mesures no garantixen que alguns garatges privats no se seguixen inundant, ja que segons l’alcalde “igual que hi ha garatges que s’inunden, d’altres no ho fan, per això també cal tenir en compte que no tots estan fets en les mateixes condicions ni de la mateixa qualitat”, tot afegint que “tot i que sabem que arreglar això comporta inversions molt importants, al final des de l’ajuntament som responsables de tenir cura dels espais públics, no podem intervenir també en totes les zones privades”.

L’actuació, d’uns 20 anys de durada, consistix a anar millorant les instal·lacions aprofitant quan s’ha d’arreglar un carrer per un altre motiu, ja que d’una altra manera comportaria tallar la majoria de carrers i avingudes de la capital del Montsià.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 8

Últimes notícies