HomeSalutL’Hospital de la Santa Creu de Jesús va reduir fins al 86%...

L’Hospital de la Santa Creu de Jesús va reduir fins al 86% activitat assistencial durant el 2020 i va ingressar uns 200 pacients covid

L’Hospital de la Santa Creu de Jesús va reduir substancialment bona part de la seua activitat assistencial durant el 2020, a conseqüència de la pandèmia, per a reduir el risc de contagis i també per a poder atendre pacients covid intermitjos -de perfil sociosanitari, que no requerien respiració artificial però no podien fer aïllament domiciliari-, un dels reptes sobrevinguts que, a instàncies del departament de Salut, va assumir l’hospital gestionat per l’Ajuntament de Tortosa.

En l’àmbit residencial, els ingressos es van reduir fins a un 86% (de 143 durant el 2019 a només 20 durant l’any passat), i el centre de dia també va registrar un descens del 65% (de 4.913 a 1.731) provocat pels diferents tancaments durant el 2020, segons l’informe de gestió sanitària i assistencial de la societat municipal GESAT.

Pel que fa a la baixada de l’activitat en atenció intermèdia -atenció especialitzada, adreçada especialment a persones grans o a malalts crònics, que presten equips interdisciplinaris i que és la principal raó de ser del centre- destaca la reducció de fins al 67% de l’activitat a l’hospital de dia (de 9.933 pacients el 2019 a 3.195). La disminució de les estades d’hospitalització va ser només del 8% i es va produir un increment del 12,3% de les altes de subaguts, símptoma que en la mesura de les possibilitats es prioritzava la recuperació o estabilització a domicili, en un context pandèmic.

També crida l’atenció l’increment del 24,5% de l’activitat de consultes externes (de 2.255 atencions a 2.807), tot i que l’informe ja explica que això es deu a l’augment de les visites successives telemàtiques. En canvi, el nombre de primeres visites es va reduir en no poder-se fer presencialment.

En este apartat  s’hi inclou atenció sociosanitària, malaltia d’Alzheimer, rehabilitació, logopèdia, avaluació geriàtrica integral i avaluació multidisciplinar.

Els efectes de la covid-19 també van reduir en un 34,3% l’activitat de suport a l’hospital Verge de la Cinta, de l’ICS, per tal de fer tractaments d’hemodiàlisi a pacients crítics ingressats en este centre de referència que per la seua patologia no es poden desplaçar a l’hospital de Jesús, on hi ha el servei territorial  d’hemodiàlisi. De 134 sessions el 2019, es va passar a només 88 l’any passat.

També es van reduir les avaluacions de dependència -del grau de discapacitat de les persones- que fan els equips de Jesús. Durant el 2020 es van validar un total de 2.362 valoracions, amb una reducció anual del 24%.

L’informe constata que el fet d’haver-se convertit en centre de referència de pacients covid intermitjos ha obligat a una contínua “readaptació”, tot i durant els últims 9 o 10 mesos de l’any el nombre de pacients covid ingressat no va ser gaire superior als 200: concretament 203. Sí que es van haver de gestionar tres brots de covid interns. En total es van fer, segons l’informe, 8.265 proves PCR a usuaris i professionals.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

17 + = 22

Últimes notícies