El projecte LIFE MigratoEbre alliberarà els primers 45 esturions al tram final del riu el pròxim dia 21 de desembre des de la platja de Tivenys. Els esturions, d’un any i mig d’edat aproximadament, ja es troben immersos en un curt període d’adaptació en uns tancs al centre d’aqüicultura de l’IRTA a la Ràpita, després d’un llarg viatge per carretera des del centre experimental de l’INRAE de Saint Seurin-sur-l’Isle (Nova Aquitània, França), on es practica la reproducció assistida d’esta espècie.
L’IRTA és un dels socis del MigratoEbre juntament amb l’Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), el Parc Natural del Delta, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis i la Fundació Catalunya La Pedrera.
El moment de l’alliberament serà un dels punts àlgids del programa de reintroducció de l’esturió europeu al tram final del riu Ebre, d’on va desaparèixer fa més de 50 anys en bona mesura per l’existència d’obstacles -com ara l’assut mateix o els embassaments de més amunt- que li impedien entrar riu amunt per a reproduir-se.
Per evitar que estos murs no torpedinen el retorn de l’esturió al riu, esta mateixa setmana han començat les obres de construcció d’una rampa de peixos -treballs adjudicats per l’IDECE a través de fons europeus i de la Generalitat al 50 %- a l’assut entre Xerta i Tivenys. Un element determinant que ha trigat anys a poder-se materialitzar per l’oposició que durant un temps van desplegar els usuaris de l’assut: les dos comunitats de regants del Delta i la central hidroelèctrica de Xerta.
Estos dies, durant la seua fugaç estada a la Ràpita, els esturions seran marcats amb emissors de telemetria ultrasònica, perquè, un cop alliberats, es puguen recollir dades sobre la seua evolució a través dels receptors submarins instal·lats en diferents punts del tram final del riu Ebre. A mitjà termini es preveu alliberar més esturions.
Per la seua banda, les obres de la rampa de peixos a l’assut de Xerta-Tivenys, necessàries per finalitzar la connectivitat ecològica de la part baixa del riu Ebre després d’haver executat l’any 2017 la rampa de peixos a l’assut d’Ascó, ja estan oficialment en marxa i s’han començat a fer prospeccions per la zona on està previst habilitar una rampa que tindrà una longitud de 236 metres, una amplada útil de 8 metres i un pendent de 2,7 %, amb la qual cosa serà la més gran de Catalunya.
L’ús de la rampa per part dels peixos requerix un cabal de crida que es concentra abans de la cresta de l’assut i es propulsa després riu amunt per la mateixa rampa, situada en l’àmbit d’influència de les turbines de la central hidroelèctrica perquè allà es genera una remor que atrau els peixos. Ara bé, durant la tramitació del projecte s’ha allunyat una mica la rampa de la central i s’ha limitat al màxim el cabal esmentat per a convèncer els operadors de l’assut, temerosos que l’obra els pogués generar un impacte negatiu.
L’esturió té possibilitats reals de tornar a colonitzar l’Ebre atenent que, a més a més de l’alliberament d’exemplars i la supressió de barreres, hi ha estudis que han constatat que el riu és plenament apte perquè l’esturió es puga reproduir entre Flix i Xerta, on hi hauria zones suficients perquè els peixos -no només l’esturió, sinó també altres migradors que es vol afavorir- puguen pondre-hi els ous. El tram entre Ascó i Móra, on el riu s’estretix, és més profund i s’escola entre parets més rocoses, seria el que inclou més racons aptes per a la reproducció.
En el marc del projecte LIFE MigratoEbre també està previst organitzar unes jornades durant el mes de juny del 2024 dedicades a exposar i valorar els resultats obtinguts en les diferents accions que s’han realitzat.