HomeSense categoriaLlum verda del CSN a la pròrroga de la vida útil de...

Llum verda del CSN a la pròrroga de la vida útil de la central nuclear Vandellòs II durant deu anys més

TERRES DE L’EBRE // El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha donat llum verd a la pròrroga de la vida útil de la central nuclear Vandellòs II durant deu anys més, fins 2030. L’organisme ha aprovat informar favorablement la sol·licitud de renovació d’autorització d’explotació presentada pels gestors de la planta, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV). L’informe es trametrà al Ministeri per a la Transició Ecològica, que serà l’encarregat d’aprovar definitivament l’autorització. El CSN apunta que la decisió es basa en la “comprovació del correcte funcionament de la central i del manteniment del nivell adequat de seguretat per continuar la seva operació”, així com en el fet que pot donar resposta a requisits normatius actuals de “major exigència”.

D’acord amb el comunicat fet públic per l’organisme regulador, s’ha tingut també en compte les “propostes de millora de seguretat” que ANAV ha efectuat arran de la Revisió Periòdica de la Seguretat. El CSN, afegeix, també ha tingut en compte la verificació del compliment per part del titular dels requisits que se li van imposar en l’última pròrroga, l’any 2010.

Amb l’aprovació, s’inclou també un dictamen on s’imposen diversos i límits i condicions. A banda del compliment dels requisits genèrics –entre els quals la potència màxima autoritzada, presentar informes anuals, la sortida d’elements radioactius fora de les instal·lacions o condicions per al tancament-, se li reclama el compliment dels compromisos adquirits –amb les modificacions introduïdes pel CSN, dels programes de seguretat i altres accions addicionals.

Addicionalment, també reclama actuacions de protecció davant riscos interns i, concretament, derivats d’inundacions internes i aspersió. L’organisme reclama també que se li remeti un informe sobre l’envelliment i l’operació a llarg termini cada tres anys. Aquests límits, a més, s’acompanyen de cinc instruccions tècniques complementàries que el CSN ha establer directament a ANAV, que desenvolupen les condicions de l’autorització i les mesures esmentades que haurà d’assumir.

En el mateix ple, el CSN ha aprovat el Pla de Gestió de Residus Radioactius i Combustible Gastat associat a l’operació a llarg termini. Un cop presentat pel titular de la central, haurà de ser aprovat per aconseguir la renovació d’autorització d’explotació. Igualment, també ha informat favorablement de la sol·licitud de renovació de l’autorització de protecció física de la central, que entrarà en vigor simultàniament i pel mateix termini que s’acabi establint la pròrroga.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 49

Últimes notícies