L’Oficina d’Atenció al Consumidor del Montsià incrementa significativament el nombre de consultes ateses durant el 2024, arribant a un total de 1.085 consultes resoltes, un 60% més respecte al 2023. D’aquestes, gairebé 800 es van solucionar en menys de 15 dies. “Una dada que destaca el compromís i la dedicació del servei a l’hora de donar resposta a les inquietuds que la ciutadania té respecte a l’adquisició o contractació d’un producte o servei“, destaca la consellera de Consum, Carla Quesada.
Un altre àmbit que ha experimentat un creixement exponencial ha estat el servei d’arbitratge, amb 65 expedients resolts, en comparació amb els 7 de l’any anterior. Segons expliquen des de l’oficina, “és una decisió que pren un òrgan arbitral quan les diferents parts del conflicte no es posen d’acord. És important tenir en compte que un cop resolt té els mateixos efectes que una sentència judicial”.
Els subministraments bàsics, les hipoteques i la telefonia encapçalen les reclamacions
Els subministraments bàsics com la llum, el gas i l’aigua continuen sent el principal motiu de reclamació, especialment per problemes de facturació i casos de representació fraudulenta. També destaquen les reclamacions relacionades amb les entitats bancàries, principalment pel cobrament indegut de les clàusules hipotecàries abusives, i les referents als serveis de telefonia, on s’han detectat contractacions no consentides, errors de facturació i subscripcions a serveis no contractats.
La mediació, una eina clau per resoldre conflictes
Durant el 2024, el servei de mediació ha aconseguit 105 acords amistosos entre persona consumidora, empresa o establiment afectat. Una solució pràctica i ràpida que evita altres procediments més llargs, com la via judicial.
Un servei públic i gratuït per a tota la ciutadania
L’Oficina d’Atenció al Consumidor és un servei públic i gratuït disponible per a tota la ciutadania del Montsià. A més d’atendre queixes, consultes i gestionar reclamacions i denúncies, ofereix assessorament sobre els drets i deures dels consumidors i consells sobre com actuar davant diferents situacions de consum.
A tot això, l’OCIC ofereix a la població, en especial, a les persones vulnerables, i a les empreses, xerrades informatives sobre qualsevol aspecte relacionat amb el consum i els drets i deures com a persones consumidores.
Per rebre atenció presencial, cal demanar cita prèvia i adreçar-se a la seu del Consell Comarcal del Montsià, Pl. Lluís Companys s/n, 43870 Amposta. També es pot contactar per telèfon al 977 704 371 o per correu electrònic a [email protected]