HomeCultura‘L’Olivera mil·lenària’ de Joan Panisello arribarà al Museu de la Mar de...

‘L’Olivera mil·lenària’ de Joan Panisello arribarà al Museu de la Mar de l’Ebre

“Benvinguda tota la gent, us deixo amb el bosc més important de la Catalunya sud”, estes són les paraules del director del Museu Arqueològic Nacional de Madrid vinculat amb la Fundació ONCE que han acompanyat l’exposició Binomi Arbre-Home a les Terres de l’Ebre del reconegut ceramista ebrenc Joan Panisello. Una exposició que a partir del dijous vinent, 6 de setembre, es podrà veure al Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles de la Ràpita i que mostrarà alguns dels arbres monumentals que representen les quatre comarques ebrenques.

Totes i cadascuna d’estes cinc escultures estan fetes per una tècnica que caracteritza fidelment Panisello: estan fetes damunt dels arbres, de tal manera, que la textura que aconseguixen un cop estan acabades calca l’escorça dels arbres que han fet de motlle.

Un dels plats forts de l’exposició serà l’obra guanyadora del Premi d’Escultura Agustí Vizcarro 2017 anomenada ‘Olivera mil·lenària, finca Arion’, realitzada a Ulldecona l’any 2011 i relacionada amb l’oli d’oliva. Esta obra formava part de la col·lecció privada del seu creador, tal com admet el mateix Panisello: “confesso que esta obra me la guardava per a mi, perquè li tinc una estima molt especial”. I és que l’Ol·livera mil·lenària va sortir a la llum per a presentar-se a este concurs, ja que, el famós escultor rapitenc i amic de Panisello, Agustí Vizcarro, “era un enamorat com jo de les oliveres. De fet, Agustí va voler que les seues cendres les enterressen a l’olivera que havia plantat al seu jardí, per tant, no podia presentar una obra millor”, detalla Panisello. És per això que l’autor diu haver-se fet un “autoregal” en deixar esta obra “en un lloc tan bo i per un motiu tan bonic que només podrà lluir, així com la gent gaudir-la”. Panisello ha afegit que, amb esta obra, vol materialitzar la seua protesta per la venda d’exemplars d’oliveres, així com reclama que “falta una comissió mixta per resoldre d’una vegada este espoli vergonyós”.

Les quatre escultures que calquen rigorosament la textura d’altres arbres monumentals del territori ebrenc i que formaran part d’esta exposició són: un Ombú Bellasombra de l’Hort de Cruells de Roquetes (Baix Ebre), un Garrofer d’Alcanar (Montsià), un Om de les sorts (esta obra és la més gran i representa la comarca de la Ribera d’Ebre) i un Pi Ramut d’Arnes (Terra Alta). Totes estes obres van ser les primeres de la col·lecció Binomi Arbre-Home a les Terres de l’Ebre i estan datades l’any 1996.

A més, les escultures estaran acompanyades per una col·lecció de 24 fotografies, emmarcades ara fa 10 anys pel Ministeri de Cultura, que mostren el procés de creació per a aconseguir les obres anteriorment detallades.

Segons explica Panisello algunes de les obres d’esta col·lecció han estat exposades fins a 58 vegades, qualificant de “bestiesa” l’acceptació que ha tingut Binomi Arbre-Home a les Terres de l’Ebre. L’escultor conta que alguns col·legis s’han interessat per anar a veure esta exposició i que, si cal, “no dubtaré en baixar a explicar les escultures”.  

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 84 = 86

Últimes notícies