HomePolíticaL’oposició abandona el ple en què Amposta aprova els pressupostos

L’oposició abandona el ple en què Amposta aprova els pressupostos

L’Ajuntament d’Amposta ha aprovat el pressupost per a l’any 2023 amb 34.262.296,76 €, el més alt de la història, i una amortització del deute de 3.010.000 €. Això suposa un creixement del 16,02 % en el pressupost respecte de l’any passat, fet que afectarà les diferents àrees i empreses municipals, com són el mateix Ajuntament, l’empresa pública Amposta Serveis Municipals, l’hospital comarcal, la Fundació Serveis Socials del Montsià i el Museu Terres de l’Ebre.

Este increment del pressupost, segons destaca l’alcalde, Adam Tomàs Roiget, s’ha fet sense apujar impostos ni taxes a la ciutadania: “És el més difícil de tancar, amb l’increment de llum i de costos, perquè tot ens sortirà més car, sense apujar ni un cèntim els impostos, ni taxes, ni res”, i reduint del deute per l’amortització d’1.760.000 € en ordinari i d’1,25 milions en extraordinari, gràcies a la previsió de cobrament del Fons Feder de l’enllumenat, situat al 39,9 % en termes consolidats “per sota del que vam trobar el 2015, del 64,4 % d’endeutament, gairebé la meitat, ja que el nostre compromís va ser no superar-lo”, destacava l’alcalde.

L’Ajuntament preveu ingressar prop de 476.000 de l’Impost d’Activitats Econòmiques que paguen els negocis que facturen més d’un milió d’euros, xifra que representa més d’un 25 % que fa un any. També cobrarà prop de 297.000 € de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, una xifra que representa un 115,43 % més que fa un any. D’altra banda, es generaran més ingressos a partir del Centre de Tecnificació, la piscina i el gimnàs municipals, entre d’altres, i de començar a cobrar les quotes del préstec pont fet a Fussmont.

Pel que fa a les despeses, l’increment del 6 % de salaris vinculats a l’actualització de l’IPC gràcies als pressupostos generals de l’Estat suposarà 655.000 euros més, l’increment del Contracte Programa de Serveis Socials de la Generalitat preveu la contractació de nous professionals amb un increment de 335.000 €, i l’arribada de més subvencions a l’àrea de Polítiques Actives d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya suposa la contractació de personal amb un augment de 365.000 euros. També destaca l’ampliació del 25 % dels costos de subministrament de serveis.

Altrament, el pressupost manté les subvencions i ajudes a entitats socials, esportives i culturals, i les ajudes a educació, a emprenedoria i cotreball, l’augment del conveni amb el museu en 20.000 €, a més de l’Associació de Venedors del Mercat, el Club Esportiu i els Diables d’Amposta. També hi ha tres convenis més de 50.000 € cadascun per a la construcció del Centre de Resiliència Climàtica Eurecat, un nou cicle formatiu agroalimentari a l’Institut Montsià i la rehabilitació del nou local de Creu Roja, propietat de Fussmont.

Es preveu una partida de 6,1 milions per a inversions, amb la rehabilitació de l’antic col·legi de les monges, amb la meitat de la partida, la instal·lació d’una caldera de biomassa o l’adquisició del Molí de Miralles. Aquí s’hi sumen més de 7 milions d’euros que es materialitzaran l’any que ve, com la reforma de la Biblioteca o el projecte turístic a la façana fluvial.

 

L’oposició abandona el ple

L’oposició va abandonar el ple en queixar-se que havia rebut tota la documentació només dos dies abans del ple, “un fet inèdit a l’Ajuntament d’Amposta” que “impossibilita fer-ne un debat”, ja que no l’havia pogut analitzar amb detall. El portaveu Manel Masià, d’Independentistes d’Amposta, lamentava que “la falta de diàleg ha estat una constant”, mentre que Àngels Calleja, portaveu del PSC, explicava que s’obre una nova etapa “perquè venen eleccions o per mala fe”.

Finalment, el portaveu de Som Amposta, German Ciscar, desitjava que en propers mandats “l’oposició, siga quina siga, tingue sempre informació amb temps”. L’alcalde responia que “han tingut tres dies i no han fet cap pregunta a la comissió informativa”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + = 13

Últimes notícies