HomeSense categoriaMalestar entre els caçadors per les sancions “desmesurades” imposades per la Generalitat

Malestar entre els caçadors per les sancions “desmesurades” imposades per la Generalitat

TERRES DE L’EBRE // El col·lectiu de caçadors -uns 5.000 a les Terres de l’Ebre- està en peu de guerra amb la Generalitat davant el nou règim de sancions que preveu la nova Llei 5/2020 de mesures fiscals i financeres, publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el passat 29 d’abril juntament amb la Llei de pressupostos 2020. Amb la nova llei s’incrementa de manera “desmesurada” el règim de sancions que s’imposen a la pràctica de la caça, i les infraccions tipificades com a molt greus poden arribar a multes de fins a 120.000 euros, quan el màxim fixat fins ara era de 3.000 euros.

Pel que fa a les sancions per a infraccions lleus o menys greus, que fins ara tenien fixats imports de valor simbòlic amb multes d’entre 12 i 21 euros, amb la nova llei l’import de les multes pot arribar als 1.000 euros. Es considera, per exemple, una infracció molt greu caçar de nit sense autorització o caçar amb la llicència retirada -més informació al requadre-. “No estem en contra de les sancions, ni de la seua tipificació, sinó de les quantitats desorbitades que s’han imposat”, ha assegurat el president de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, Manolo Royo, en una entrevista al programa Al dia Terres de l’Ebre.

Des de la Federació Catalana de Caça (FCC) insistixen que el nou règim de sancions imposat per la Generalitat “és una nova imposició unilateral que s’ha fet d’esquena als caçadors”, lamenta el seu president Sergio Sánchez. “Ni la federació catalana ni les seues representacions territorials hem tingut possibilitat d’intervindre. Ens ho hem trobat tot fet. Ni tan sols han tingut la deferència d’avisar-nos prèviament a la seua publicació”, lamenta. De fet, la FCC ha pres la dràstica decisió d’aturar l’activitat “sine die” i no participar en les autoritzacions excepcionals per a reduir la població d’algunes espècies cinegètiques que provoquen danys als conreus, com ara els conills o els porcs senglars.

Una activitat necessària actualment, sobretot amb la proliferació d’alguns animals durant l’aturada de l’activitat humana per l’alerta sanitària de la Covid-19. Els caçadors han presentat al·legacions al nou règim de sancions i demanen a la Generalitat que rectifique. Els caçadors lamenten que el nou règim de sancions “tire per terra el principi de proporcionalitat i obvia el sentit comú” i lamenten que amb el nou règim de sancions, petits descuits poden comportar sancions importants de fins a 3.000 euros, malgrat que no hi haja “mala intencionalitat” per part del caçador. Per exemple, creuar un camí no transitat amb l’arma a l’esquena, sense perill per a les persones o els animals, pot suposar una multa de fins a 3.000 euros. “No estem en contra de les sancions relacionades amb males praxis com són el furtivisme o el maltractament animal, que creiem que s’han de perseguir amb sancions econòmiques importants i fins i tot per via penal, però n’hi ha d’altres força desmesurades i no hi podem estar d’acord”, assegura Joaquim Zarzoso, membre de la FCC.

Des de la Societat de Caçadors Sant Miquel de la Cava -Deltebretambé han mostrat la seua preocupació per l’increment “desorbitat de les sancions” i lamenten que la Generalitat “haja aprofitat la incertesa de la Covid-19 per a colar-nos este increment de les sancions”. “Les sancions més dures poden superar els 100.000 euros. Això no passa ni en les denúncies de trànsit, fa la sensació que volen castigar de manera excepcional el món de la caça”. Des de la Societat deltebrenca confien que la Generalitat rectificarà i recorden que el col·lectiu de caçadors té molta força amb milers de federats a tot Catalunya.

 

Nova Lleu de Caça 

“No paren de posar traves a la pràctica de la caça”, lamenta el president de la federació ebrenca, “el got comença a estar ple i arribarà un moment que sobreeixirà”. És per això que per al representant ebrenc és necessària una llei catalana de caça que regule bé l’activitat cinegètica a Catalunya -l’actual legislació data de la dècada del 1970- “i que no haguem d’estar cada any amb sorpreses noves”, ha reblat.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

39 + = 44

Últimes notícies