HomeEntrevistesMiquel Albacar (número 8 de Ciutadans) · “M’agradaria que socialistes i Ciutadans...

Miquel Albacar (número 8 de Ciutadans) · “M’agradaria que socialistes i Ciutadans fessen un govern de canvi real”

ENTREVISTA // Pregunta: Les enquestes auguren un transvasament de vots de Cs cap al PSC i els deixen a vostès amb uns resultats molt pitjors que els del 2017.

Resposta: L’enquesta real seran les votacions i aleshores veurem el resultat real que obté Ciutadans. En qualsevol cas, les enquestes ens donen més força per a continuar treballant en un projecte que busca la igualtat entre tots els ciutadans a Catalunya.

P: També ha baixat el nivell de conflicte respecte a fa tres anys. Estratègicament, no creu que el seu partit surt perjudicat?

R: Natros sempre hem sigut un partit de centre que a Catalunya vol la igualtat entre ciutadans i a les Terres de l’Ebre, entre altres coses, dos millores molt clares que demana tot el territori: mantenir la morfologia actual del Delta i fer un hospital nou de referència a Tortosa. Tot plegat és positiu tant si hi ha més com si hi ha menys conflicte polític. 

P: Però tothom vol la preservació del Delta. Per què és millor l’opció de Ciutadans?

R: Tothom ho diu, però no ho executen. El Govern de Catalunya, en el qual estava ERC, Junts i el PDeCAT, tenien sis milions per a invertir en la protecció del Delta i no els van utilitzar, per la qual cosa els tres partits mostren que no estan per la faena de fer res al Delta. I per part de l’Estat, els socialistes s’omplen la boca dient que salvaran el Delta però la primera proposta que fan és fer retrocedir la línia de costa 550 metres a l’alçada del restaurant dels Bascos o 1,4 quilòmetres a l’Illa de Buda. Proposen fer uns estudis per a intentar que baixen sediments pel riu, però ni s’ho acaben de creure ni veiem que siga la garantia de mantenir la morfologia del Delta.

P: Què proposen vostès?

R: Buscar recursos per a poder pagar este manteniment. Seguint el que diuen les directives europees, tots els usuaris de la Conca de l’Ebre haurien de pagar un cànon destinat a mantenir el Delta com a objectiu ambiental necessari. Es tracta de seguir el model de qui contamina, paga; i els perjudicats han de ser rescabalats. Els usos de l’aigua fan que el Delta evolucione negativament des del punt de vista mediambiental, econòmic i social, i per això han de pagar per a compensar-ho.

P: Però tot plegat ha d’anar integrat en un model coherent. A Cs se l’ha acusat molts cops de defensar els transvasaments.

R: Estem a favor de racionalitzar l’ús de l’aigua i eliminar-ne els mals usos dins de la conca. Calen els mínims consums per tenir el mínim perjudici al Delta.

P: I el model de Cs per a l’economia de les Terres de l’Ebre?

R: Estem apostant a tota Espanya perquè les zones amb menys població puguen fixar-la i començar a créixer i assolir uns nivells de vida i de qualitat dels serveis iguals que els de les zones més poblades. Al final, és dolent acumular molta gent a les capitals i poca als pobles. Calen incentius de discriminació positiva envers les Terres de l’Ebre. 

P: L’escenari és complex de cara a la formació del futur govern, sobretot si no hi ha majoria ni independentista ni constitucionalista. Amb qui es veu governant?

R:  No és la meua tasca dins del partit abordar les coalicions de govern que es puguen formar després de les eleccions, però a mi el que em surt és buscar una unitat dels partits constitucionalistes per a buscar un canvi d’etapa i que ens posem a treballar per a igualar els nivells de vida i les possibilitats de tots els ciutadans de Catalunya.

P: I si necessiten a Vox?

R: Són hipòtesis. Jo no vull pactar en cap partit que no siga realment constitucionalista. En tot cas és complicat fer ciència-ficció amb els resultats. El que m’agradaria és que socialistes i Ciutadans sumessen per a poder impulsar un govern de canvi real a Catalunya.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 74

Últimes notícies