HomeCulturaMontsònica farà vibrar la comarca del Montsià amb propostes rurals contemporànies

Montsònica farà vibrar la comarca del Montsià amb propostes rurals contemporànies

La primera edició de Montsònica – Músiques i reexperiències contemporànies, organitzada pel recentment guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, el festival Eufònic, s’estrena avui a Ulldecona amb l’espectacle de Toni Jodar i la Banda Municipal de Música d’Ulldecona acompanyats dels gegants de la població. Serà a les 20 hores a la plaça de l’Església i sortiran des de l’ajuntament de la localitat.

En este cas el ballarí, performer i coreògraf Toni Jodar, acompanyat de la Banda i dels gegants, farà la seua reinterpretació del tradicional ball de mantons d’Ulldecona. Jodar ha estat treballant amb tres parelles de balladors i balladores de la tradicional dansa.

Una hora més tard, la música es desplaçarà a la plaça de la pedania de la Miliana on actuarà la cantant i guitarrista valenciana component del trio Marala, Sandra Monfort. Amb guitarra, violí i sintetitzador, cantarà amb la seua visió feminista i agosarada romanços, balls de vetlla i cançons de mort.

Ulldecona serà el primer escenari de Montsònica i seguiran tres pobles més, la Galera, la Sénia i Freginals, tots pobles de l’interior de la comarca ebrenca. En cadascun d’estos pobles, i més concretament en llocs emblemàtics i singulars dels seus municipis, s’han programat espectacles que mostraran elements i costums tradicionals reinterpretats des de la contemporaneïtat, des de la modernitat, “perquè quan parlem de món rural no hem de pensar només en músiques tradicionals i en costums ancestrals, sinó que hi ha tota una creació contemporània que ens identifica, que en alguns casos són reinterpretacions d’estes tradicions sí, però també hi ha tota una producció d’espectacles amb una mirada contemporània que volem visibilitzar des del nostre territori”, ha matisat el director i impulsor de Montsònica, Vicent Fibla.

En esta primera edició s’hi han programat fins a deu espectacles, set de música, un de dansa i dos accions escèniques en l’espai natural, a més de tres xerrades.

Després dels espectacles d’este dijous a Ulldecona, divendres prendrà el relleu la Galera, on es podran veure dos espectacles amb visió de dona. L’actuació intimista de la poetessa Raquel Santanera amb música de la violinista Coloma Bertran, al carrer Escoles; i el viatge sonor d’emocions delicades i aclaparadores de la percussionista Núria Andorrà, al terrat de la Torre de la Galera.

Dissabte serà el dia més intens amb espectacles al matí i a la tarda. Al matí els Artistas Salchichas, Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana, amb la seua peçaHablar con las plantas para llegar a un paisaje’, faran interactuar els espectadors amb la natura exuberant de la Foia d’Ulldecona. La peça acabarà just a temps per al vermut musical amb Cherman DJ i la seua barreja de diferents subgèneres del folklore electrònic, i per a assistir a una peça única creada pel músic experimental benicarlando ITW i el poeta senienc Joan Todó.

A la tarda, l’acció es traslladarà a la Sénia on l’artista reusenc Arnau Casanoves oferirà una exploració de les connexions biològiques entre la música d’arrel, la tecnologia, l’aigua i les plantes pròpies del territori que es podrà veure al Safareig de la plaça de la Sénia. Seguidament, a la plaça de dalt mateix, la de l’església, actuarà la banda La Maria, una de les més noves sensacions de la música valenciana, on la fusió de la instrumentació tradicional amb l’electrònica dona lloc a un espectacle potent i intens.

Per a cloure el festival, diumenge al matí s’ha programat una petita excursió plena de màgia conduïda per la creadora Marga Socias que acabarà a la Barraca de Quicolis a Freginals. En el recorregut es buscarà l’axis mundi de les construccions de pedra seca, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Vicent Fibla ha recordat que “tots i cadascun dels espais s’han escollit curosament, s’han integrat i han determinat cadascuna de les propostes que hi tindran lloc a Montsònica». Fibla ha remarcat que un dels objectius de Montsònica «és precisament establir este diàleg entre tradicions, patrimoni immaterial, paisatge i propostes artístiques de zones doblement perifèriques, aquelles que, més enllà de la distància amb la gran ciutat, es desdoblen entre la costa i l’interior de les comarques ebrenques”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

10 + = 17

Últimes notícies