HomeSocietatMóra d’Ebre i Benissanet proposaran una alternativa a la línia de sanejament...

Móra d’Ebre i Benissanet proposaran una alternativa a la línia de sanejament de Benissanet

Amb l’aprovació el dimarts 15 de novembre per part del Director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) del projecte constructiu de sanejament i depuració del nucli de Benissanet es tanca un procés iniciat el juny del 2019, després de molts mesos de silenci per part de l’ACA.

En paraules de Rubén Biarnés, alcalde de Móra d’Ebre, “si bé és cert que el projecte aprovat, segons manifesten els tècnics de l’ACA, ha resultat el més avantatjós a l’anàlisi multifactor realitzat, no ha tingut en compte l’opinió dels veïns i els ajuntaments afectats que des del primer moment hem demanat que es trobés una alternativa que no condemni als pagesos i propietaris al voltant del camí de Les Sènies. La sensibilitat amb el territori no es pot decidir des de Barcelona”.

El projecte aprovat, d’un import proper a 1,5 milions d’euros, consisteix en la construcció d’una estació de bombament al terme municipal de Benissanet i la estesa d’una canonada d’impulsió fins a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals ubicada a Móra d’Ebre. Es dona la característica que aquesta canonada transcorre en la pràctica totalitat per finques privades i paral·lela al camí de Les Sènies que uneix Móra d’Ebre i Benissanet.

El mes d’octubre de 2011, un cop aprovat tècnicament el projecte per part de l’ACA es sol·licita als dos ajuntaments afectats que emetin el corresponent informe preceptiu. De l’informe emès per Móra d’Ebre el més destacat es que genera una servitud permanent a tots els propietaris de finques, partint les finques agrícoles en dos, i proposa que es traslladi el recorregut de la canonada pel camí de Les Sènies. A l’informe de Benissanet es recull que si bé l’alternativa s’ajusta a les propostes inicials, la sinuositat del recorregut pot donar lloc a pèrdues de càrrega durant la impulsió.

Els mesos de novembre i desembre de 2021, en fase d’exposició pública del projecte, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i els 7 veïns afectats presenten al·legacions al projecte en el mateix sentit de l’informe emès per l’Ajuntament. Per la seva banda, 21 veïns i l’Ajuntament de Benissanet van presentar al·legacions recuperant el contingut de l’informe previ de l’ajuntament aportant, en aquest cas, que la situació de l’estació de bombament pot afectar negativament a l’entorn i, finalment, afegint-se a l’argument de Móra d’Ebre que el traçat de la canonada afecta negativament als veïns generant-los càrregues a perpetuïtat.

El darrer 9 de novembre, abans de l’aprovació definitiva del projecte, Rubén Biarnés i Xavier Arbó, alcaldes respectius de Móra d’Ebre i de Benissanet, van mantenir una reunió amb Samuel Reyes, director de l’ACA, on li van manifestar la seva preocupació per la manca d’informació alhora que li feien avinent que durant el mes de desembre presentarien una proposta que, en paraules de Xavier Arbó, alcalde de Benissanet, “no s’havia considerat fins al moment i que soluciona alhora tots els problemes amb el veïnatge i el bombament i depuració de Benissanet i dels termes veïns“.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

44 + = 52

Últimes notícies