HomeTerres de l'EbreMor Joan Font, el que fora alcalde de l'Ametlla durant cinc anys

Mor Joan Font, el que fora alcalde de l’Ametlla durant cinc anys

El que fora alcalde de l’ajuntament de l’Ametlla de Mar durant més de 5 anys, Joan Font i Ballesteros ha mort aquest dilluns a l’edat de 65 anys després d’una llarga malaltia. Font, que va ser regidor durant vint-i-quatre anys –quatre legislatures entre 1983 i 1989 i dos legislatures entre 2011 i 2019- va estar lligat a les sigles del PP i a diverses llistes independents com Aveca i la Plataforma Calera.

L’any 1983 accedeix a l’ajuntament després de presentar-se com a cap de llista d’Alianza Popular, aconseguint dos regidors que el deixen a l’oposició i el 1987 es presenta de nou de cap de llista, però ja sota les sigles d’una formació independent anomenada AVECA, amb la que torna a assolir dos regidors, mantenint-se a l’oposició d’un govern de CiU en majoria absoluta.

L’any 1991 Joan Font encapçala la candidatura del PP, assolint 3 regidors, tot i que aquelles eleccions, igual que les anteriors les guanya CiU, en aquesta ocasió sense la majoria absoluta. Els resultats propicien un pacte entre el PP, el PSC i l’únic regidor dels Verds –candidatura sorgida del Comitè Antinuclear de l’Ametlla de Mar arran de l’accident a la central Vandellòs I de 1989- que el converteix en alcalde, tot i que el pacte duraria ben poc. El 7 de novembre de 1992, disset mesos després de les eleccions, una moció de censura presentada per CiU amb el suport del regidor dels Verds, el fa fora de l’alcaldia i retorna l’alcaldia al convergent Pere Margalef. El motiu al·legat en aquell moment per convergents i Verds, va ser la utilització dels anomenats diners nuclears, diners que l’ajuntament rebia d’Enresa, per l’emmagatzemament de residus nuclears a les centrals nuclears, i que l’ajuntament havia decidit prèviament que es deixarien en caixa fins que es prengués una determinació de com utilitzar-los.

Després d’un període d’extrema tensió política a l’ajuntament de l’Ametlla, l’any 1995, Joan Font assoleix la majoria absoluta al capdavant de la candidatura del PP, després que els ciutadans es decantessin només per la formació popular i la de CiU i en la que els altres partits van perdre la representació.

A les eleccions de 1999 el PP de nou encapçalat per Joan Font perd la majoria absoluta en uns comicis que guanya CiU, però sense majoria absoluta. Els pactes posteriors propicien un acord entre el PP i l’únic regidor del PSC, Antonio Espuny, que acaba amb aquest com a alcalde. El pacte va propiciar la retirada de la primera plana política de Joan Font, que va deixar la seva acta de regidor.

Després d’uns anys lluny de la política, Joan Font reapareix a les eleccions de 2011, encapçalant la candidatura del PP amb qui obté 3 regidors, restant a l’oposició d’un govern de CiU en majoria absoluta encapçalat per Andreu Martí.

La legislatura de 2015 a 2019 seria la seva última legislatura com a regidor. Després d’encapçalar la candidatura independent de la Plataforma Calera, Joan Font obté dos regidors. Tot i que les eleccions havien estat guanyades per la candidatura de CiU encapçalada per Joan Pere Gómez, la posició de la Plataforma Calera va ser decisiva en les votacions que van proclamar alcalde el cap de llista d’ERC, Jordi Gaseni. Aquest fet va permetre que tot i mantenir-se a l’oposició, hi hagués molt bona sintonia amb l’equip de govern, al qui va mantenir en minoria durant tota la legislatura. Durant la meitat de legislatura Joan Font va compartir grup municipal amb la seva filla Marta Font, la qual va deixar l’acta en els darrers mesos per motius personals, essent substituïda per Gemma Margalef.

També va ser conseller del Consell Comarcal del Baix Ebre, entre els anys 2011 i 2015. Font va compaginar la seva activitat política amb l’ensenyament, com a mestre a l’Escola Jaume II del Perelló, d’on ja estava jubilat. Les mostres de condol per la seva defunció s’han vist a les xarxes socials des de primera hora del matí.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies