HomePolíticaMovem Tortosa presenta el projecte “Tortosa locals vius”, una iniciativa per revitalitzar...

Movem Tortosa presenta el projecte “Tortosa locals vius”, una iniciativa per revitalitzar la zona comercial

En un comunicat de premsa Movem Tortosa va presentar la moció que defensarà al proper Ple municipal del mes de desembre que té per objectiu acabar amb la creixent quantitat de locals buits que hi ha, sobretot, al centre comercial. El primer partit de l’oposició no ha assenyalat una única raó causant d’aquest fenomen. La crisi de la covid, el trasllat dels negocis a altres zones de la ciutat, les ventes per internet, com també la manca d’ajuts per part de les diferents administracions han tingut un paper rellevant, tot i que han apuntat a una “inacció” per part de l’Ajuntament que hauria portat a la degradació urbanística del centre comercial, segons asseguren des del principal partit de l’oposició.

Movem Tortosa va exposar una diagnosi de tots els locals actualment buits a Tortosa i n’ha comptabilitzat 205 concentrats bàsicament a la zona centre. Aquest número és “altament preocupant” tenint en compte que només inclou els que han estat un comerç en algun moment i ara estan buits, i que per tant, no contempla els que mai han estat ocupats.

Jordi Jordan, portaveu de moment Tortosa, va expressar la necessitat d’actuar davant aquesta situació abans que sigui impossible capgirar-la. Per aquesta raó, ha presentat la iniciativa ‘Tortosa locals vius’, un projecte de ciutat per revitalitzar el comerç, incidint de forma específica amb diferents accions en zones estratègiques en les quals s’ha d’actuar per revertir aquesta situació. En un primer moment, apunta Movem Tortosa, s’hauria de prioritzar el centre comercial per expandir-se a altres zones, en un futur, si és necessari.

La proposta de Movem Tortosa és un projecte inspirat amb el que han fet altres ciutats comercials com Reus, Tarragona o Vic i que comptaria amb 4 fases. En un primer moment caldria identificar i definir l’estratègia per saber on és més convenient iniciar accions i quina tipologia de comerços es prioritza implantar. Jordan ha plantejat la necessitat de comerços basats en la sostenibilitat, l’economia circular, locals i de proximitat, excloent les grans franquícies, que no necessiten ajudes per a la seua implantació i supervivència. Serien per tant, negocis familiars, de joves emprenedors i de proximitat que compleixin amb certs valors.

En les següents fases, l’Ajuntament hauria de contribuir a posar en valor els locals per fer-los més atractius i actuar com a mediador i negociar amb tots els interessats i els propietaris dels locals.

La última fase, seria la d’implantació d’aquests negocis amb un acompanyament que comptaria amb ajudes per part de l’Ajuntament que cobririen com a màxim el 50% el cost de posar en marxa el negoci amb un topall d’entre 15.000 i 20.000 euros. Per aquesta raó, des de Movem Tortosa ja ha advertit que es necessita una partida inicial de com a mínim 150.000 euros per tirar endavant aquest projecte i que es pot aprovar en una futura modificació pressupostària, si hi ha voluntat de tirar endavant el projecte.

En aquest sentit, Jordan ha defensat la necessitat d’aquesta iniciativa perquè “no ens podem quedar de braços creuats. Hem d’actuar i ho hem de fer de manera estratègica i amb uns objectius concrets. I ho hem de fer abans que la situació sigui irreversible, com ja va succeir als anys 80 al nucli antic; una zona plena de vida que es va buidar i que a hores d’ara no s’ha tornat a recuperar. És necessari i urgent actuar ja”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies