HomeSense categoriaVídeo · Naixen dues cries d'àguila calçada al Parc Natural dels Ports

Vídeo · Naixen dues cries d’àguila calçada al Parc Natural dels Ports

TERRES DE L’EBRE // El diumenge passat, dia 6 de juny, a dos quarts de dues del migdia, i després de gairebé 39 dies d’incubació, va nàixer el primer pollet d’àguila calçada de la temporada. El dia anterior, ja es podia sentir al pollet piular des de dins l’ou i a mitja tarda ja es va poder apreciar el primer forat a la closca. Dos dies més tard, este dimarts al matí ja s’apreciava un petit forat a la closca de l’altre ou i passats uns minuts de les dues del migdia es va poder veure l’ou partit i tot el procés de desclosa. 

Al 2017, es va instal·lar una càmera web en un niu de parella d’àguiles calçades al Parc Natural dels Ports per mostrar tot el procès d’incubació i naixement dels pollets. Enguany serà la cinquena temporada consecutiva que s’emet en directe tot el procés de nidificació.

 

 

 

L’àguila calçada és una espècie protegida i d’interès comunitari inclosa a l’Annex I de la Directiva Aus com a espècie d’interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats. El principal problema de conservació de l’espècie fou l’alteració i la pèrdua de l’hàbitat. La gestió forestal intensa fou un dels elements modificadors de les zones de cria, a més, la persecució d’esta i altres espècies de rapinyaires. És un rapinyaire forestal de mida mitjana, amb una envergadura de 120 cm. És una espècie migradora transahariana; la major part de la població hiverna al sud del Sàhara i durant l’època de reproducció es distribueix pel Paleàrtic meridional.

Als Ports, durant la segona quinzena de març, es comencen a observar els primers individus que tornen als seus llocs de cria habituals. A principis d’abril, cada parella arranja els nius que té a la seva zona de cria. Unes setmanes més tard, en un dels nius, la femella pondrà un o dos ous. Al cap de 37-40 dies d’incubació sortiran els polls que faran els seus primers vols a meitat de juliol, si tot va bé. A l’hivern marxen cap als seus llocs d’hivernada fins a la primavera següent quan probablement tornaran al mateix territori de reproducció de l’any anterior.

Des de 2003, el Parc Natural dels Ports realitza un cens anual entre els mesos d’abril i agost que consta de tres visites al sector de cada parella coneguda. Al mateix temps, es prospecten altres possibles llocs de reproducció. Amb la primera visita es detecta l’arribada i l’establiment de la parella. A la segona, es comprova l’inici de la reproducció. A la tercera, es compten els polls de cada parella i s’extreu l’índex de productivitat.

Des de les 3 parelles localitzades el 2003, l’espècie ha colonitzat noves zones dins l’àmbit del Parc. L’increment més notable s’ha donat entre 2009 i 2013, passant de 6 a 13 parelles. La productivitat ha anat oscil·lant al llarg dels anys tot i que sembla que tendeix a disminuir, la qual cosa és esperable quan se saturen els territoris. La productivitat més alta fou al 2006 amb 1,75 polls/parella; la productivitat més baixa fou la de 2018 amb 0,53 polls/parella. De mitjana, l’èxit reproductor o taxa d’envol (polls que volen/parelles que es reprodueixen amb èxit) és de 1,43 polls/parella. De 2003 a 2019 s’ha controlat l’envol d’un total de 148 polls.

 

 

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 14 = 18

Últimes notícies