El Col·legi de Periodistes de Catalunya en l’àmbit de les Terres de l’Ebre va celebrar divendres 26 de març a l’Hotel Corona de Tortosa,la Nit de la Comunicació. Al marge dels guanyadors, dels que vam parlar en una crònica anterior, ara és el moment de recordar als altres protagonistes, periodistes i empreses de comunicació objecte d’un especials reconexiements.
Protagonistes
LUZ ACERO
Luz Acero, locutora a la desapareguda Ràdio Tortosa refundada per Lluís Mestre i Rexach. Nascuda a Lleó va arribar al Perelló en plena Guerra Civil. Als 14 anys, ja resident a Tortosa, es va formar com a administrativa. La primera faena a Ràdio Tortosa va ser per a fer-hi tasques de comptabilitat. L’afonia de la locutora Emèlia Miravalls va portar Acero a la ràdio. Va ser la veu de Xerrades sense Malícia, el primer programa radiofònic en català al país després de la guerra, així com de La Voz del Campo, Cantando al Trabajar, Discos Dedicados, o Palacio de la música. També radiava novel·les i era una de les veus dels informatius. Ràdio Tortosa tancava i Acero apagava el micròfon el 1991, després de 43 anys de dedicació plena. Actualment té 91 anys.
TOMAS CAROT
Tomàs Carot va fer el seu primer treball periodístic quan encara estudiava, amb la secció d’entrevistes La persona, sus opiniones a La Voz del bajo Ebro i que signava amb Javier Dalmau i Emilio Llorente. Ha estat corresponsal a l’Ebre del diari vespertí Tele-Expres i col·laborador de Presència, Ebre Informes, Destino i del Diari de Barcelona, així com director de RNE a Tortosa. Bona part de la vida professional l’ha desenvolupat en l’àmbit de la comunicació corporativa. És autor de diversos llibres de caràcter històric i d’obres corals de creació literària. Ara jubilat treballa per la recuperació de la memòria històrica i del nostre ofici amb una recerca, juntament amb Josep M. Arias, sobre l’últim mig segle del periodisme al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
GUILLEM COMÍ
Guillem Comí ha estat cronista del Diari de Tarragona, El Correo Catalan, Diari de Barcelona i El Observador i als setmanaris Ebre Informes, El Triangle, La Veu del Baix Ebre i Clàxon.
A la ràdio, ha estat des de la seua fundació i durant dotze anys, corresponsal de les Terres de l’Ebre a Catalunya Ràdio, posant en marxa uns serveis informatius que van marcar una etapa radiofònica a l’emissora. Comí va deixar la tasca periodística per a centrar-se en la seua feina, la banca. També ha col·laborat als programes 30 Minuts i Thalassa de TV3.
ANTONIO CORDERO
Format a Càceres, Barcelona, València i Tarragona i després de fer altres feines no relacionades amb la comunicació a Guipúscoa i Tarragona, Antonio Cordero va començar a treballar com a ENG a Telecima Ponferrada, a Lleó. També ha treballat com a ENG a Canal 21 Tortosa, però la major part de la seua carrera l’ha dedicat a Televisió d’Ascó. Durant la primera dècada d’esta televisió municipal, Cordero en va ser col·laborador, però ha treballat els últims 16 anys com a càmera, editor i realitzador de la televisió, en la qual s’ha implicat des de la seua fundació i posada en marxa i n’ha estat un dels seus pilars.
JOANA DOMENECH
El seu pas pel món del periodisme ha estat intermitent. Iniciada a Mundo Diario, ha escrit en revistes especialitzades (en arquitectura, disseny i moda), en els butlletins de barris de l’Ajuntament de Barcelona, al diari Les Notícies, i El Periódico, i va dirigir, durant dos anys, la revista local La Miranda de Capellades. Va arribar a Tortosa el 2009 per motius personals, i es va involucrar en el projecte de la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya, on ha estat coordinadora durant 10 anys. La Joana, que va excusar participar avui en l’acte, ha dixat dit que el seu pas pel periodisme professional ha estat, sens dubte, una de les millors experiències de la seua vida. El Col·legi li farà arribar el record.
ARTURO GAYA
Arturo Gaya és músic, professor de Cant Popular, escriptor i periodista. S’inicia en esta professió a principis del 80 com a corresponsal a les Terres de l’Ebre de la Cadena 13. Ha estat també director del setmanari Ebre Informes, redactor i editor d’Informatius a RNE-Tortosa, corresponsal del diari Avui, columnista de La Vanguardia i col·laborador habitual dels magazins de Xavier Graset a Catalunya Ràdio. Ha dirigit i presentat espais d’informació cultural a RNE-Tortosa, Ona Catalana i Imagina Ràdio. Amb el seu grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2015 i el Premi Joan Amades 2013 de Cultura Popular.
ELIES PUJOL
Elies Pujol ha estat corresponsal a Tarragona d’El Noticiero Universal, La Vanguardia, Diario 16, Diario Español, col·laborador del Diari de Tarragona, Ràdio Reus -Cadena SER, Ràdio Tarragona, i integrant del programa Ara Tarragona, de TVE. Pujol ha desenvolupat part de la seua carrera professional com a cap de Premsa i Informació de la Diputació de Tarragona, on va treballar des del maig de 1989 fins a la seua jubilació. En comunicació corporativa també va ser responsable del Gabinet de Premsa de l’Ajuntament de Vila-seca i Salou. Pujol va ser membre de la junta i vicepresident del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Tarragona.
JULIO VIDAL
Julio Vidal va començar a treballar a Diari de Barcelona (El Brusi) a principis del 80. Ha estat cofundador de la Delegació Terres de l’Ebre de Diari de Tarragona, ha dirigit el Setmanari Migjorn i el Setmanari 7 dies de les Terres de l’Ebre, i ha estat també corresponsal a Tarragona i l’Ebre del Diari Catalunya Sud, de TVE Catalunya, i de l’Agència EFE. També ha estat corresponsal al Maestrat, del Diario Mediterráneo, de l’Heraldo de Castelló, de Canal 9 i Ràdio 9 Ràdio Televisió. Es va iniciar en la ràdio a Ràdio Ulldecona, Ràdio Cadena Espanyola, i a Ràdio Tortosa. Vidal ha estat director de Continguts de Ràdio Maestrat Cadena Ser, on ha presentat el Matinal i magazín diari Hoy por Hoy Maestrat.
AMPARO MORENO – MICRO DAURAT 2019 A LA TRAJECTÒRIA-
Va néixer a Calamocha (Terol) l’any 1947 i des de fa anys residix a Tortosa. Va estudiar Filosofia i Lletres a les universitats de Saragossa i València, es va graduar en Periodisme a l’Escola Oficial de Barcelona i es va doctorar en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona. Va exercir com a professora d’ensenyament secundari i es va iniciar en el periodisme a Barcelona. Va treballar en mitjans com El Noticiero Universal o El Correo Catalán i va col·laborar en el Diari de Barcelona, Tele Exprés, el setmanari Destino i altres publicacions. També ha col·laborat a El Periódico de Catalunya i TV3. Ha estat membre de l’organització clandestina Periodistes Demòcrates, i va col·laborar en la creació del Moviment Feminista. Com a docent a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB ha desenvolupat diferents teories sobre la història, la comunicació social i el paper que han de tenir els mitjans de comunicació. És sòcia d’honor de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació i autora de diversos llibres. Va dirigir la primera edició de la Universitat d’Estiu de les Terres de l’Ebre (UETE) i ha estat impulsora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural. Va ser presidenta de la Demarcació de les Terres de l’Ebre del 2006 al 2014.
25 anys de PLANA RÀDIO, Ràdio municipal de Santa Bàrbara
El juliol de 1995 s’iniciaven les primeres emissions al 100.6 FM de La Plana Ràdio, després de la persistència i esforç del comunicador Josep Roig. Es va començar a treballar en un primer pis de l’Ajuntament tot i que compta amb estudis nous, molt més grans de 2014. Josep Roig i Tere Giné han treballat a quatre mans la programació de La Plana Ràdio que s’ha nodrit d’un gran gruix de col·laboradors. L’efervescència dels primers anys s’ha anat refredant amb el temps, hi compta amb una trentena de col·laboradors de totes les edats, sobretot gent gran que li agrada participar-hi. Han ofert programes i espais de tots els àmbits i temàtiques, amb butlletins informatius cada hora i actualment amb el magazín coproduït per la Xarxa de Comunicació Local Al Dia Terres de l’Ebre. La ràdio ha bolcat en les xarxes socials la celebració d’un aniversari en plena pandèmia, però també tocava fer-ho a la Nit de la Comunicació. Van recollir el premi Tere Giné, Clara Seguí i el regidor de mitjans Antonio Ollés.
10 anys de SURT DE CASA
El mitjà digital creat el 2010 a les Terres de l’Ebre celebra una dècada amb nou capçaleres territorials a tot Catalunya. El portal web s’ha anat expandint a tota la geografia catalana i ara consolida la seua edició a Barcelona. Enguany se celebrarà el Surtdecasa Aniversari Tour, un circuit d’actes culturals que té previst recórrer el país amb la implicació d’artistes i comunitats culturals locals. Impulsat per Anna Zaera, Neus Barberà i Robert Roig fa tres anys es va convertir en cooperativa, amb 7 socis, i compta amb una xarxa de 20 periodistes que treballen a les diferents regions catalanes. També compten amb un gran gruix de col·laboradors. Les xifres també parlen, per això cal destacar que Surtdecasa.cat va tancar el 2019 amb més d’1.617.000 usuaris únics i 15.000 descàrregues a l’app. Enhorabona pels deu anys, pel creixement i l’audiència i per creure i demostrar que els grans projectes també poden nàixer des de les Terres de l’Ebre. Van recollir el record Anna Zaera, Neus Barberà i Núria Sarabia.