Els guanyadors de la novena edició del Premi Terres de l’Ebre de Periodisme són d’esta casa. La Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (COC) ha premiat dos treballs sobre memòria històrica: el llibre La petjada del Rubio, l’últim company de la Pastora del periodista i director del setmanari l’ebre, Òscar Meseguer; i el documental La Llibreta del Dr. Gras, del cap d’informatius de Canal TE, Andreu Prunera, i de la periodista de Catalunya Ràdio, Júlia Albacar, ambdós col·laboradors d’esta capçalera. L’acte del lliurament dels premis de periodisme ebrenc es va celebrar al municipi de Móra d’Ebre, al Teatre La Llanterna.
En el cas de l’òpera prima del director del setmanari, premiada en la categoria Ebre premsa i digital, el jurat ha valorat que Meseguer “ha sabut configurar una obra plena de periodisme d’investigació i periodisme literari per la documentació, les fonts i la recerca d’arxius amb els quals, a partir d’una important tasca periodística, s’ha aportat nova informació històrica i s’ha localitzat una persona desapareguda durant la postguerra”.
Quant a la categoria Ebre Audiovisual del IX Premi Terres de l’Ebre de Periodisme, el jurat ha realçat “l’abordatge sensible de la memòria democràtica i el reflex dels fets històrics en el context actual, així com la qualitat de producció i sonorització del film” del documental dels periodistes Júlia Albacar, Andreu Prunera i el tècnic David Barreda.
Pel que fa a la categoria de treballs radiofònics, en esta edició, el guardó va quedar desert, després que el jurat considerés “una falta de propostes amb criteris de qualitat, originalitat, innovació o temàtica rellevant”.
Altrament, els reportatges creats i emesos sota la direcció dels periodistes Rut Turch i Dani Camacho, de Canal TE, emmarcats en el programa Destí 2030, van emportar-se el I ECOPremi Terres de l’Ebre de Periodisme, un guardó que comptava amb el suport del Copate.
El jurat va valorar estes càpsules “per la perspectiva sobre les qüestions de biodiversitat i els objectius de desenvolupament sostenible, la capacitat per informar i sensibilitzar el públic sobre aspectes ecològics, i pel seu format innovador i d’alta qualitat periodística”.
Tots els guardons van consistir en un premi de 1.500 € i en rebre una peça de ceràmica de l’artista ulldeconenca Rosa Talavera creada expressament per als premis.
D’altra banda, el lliurament de premis va finalitzar amb l’entrega del Micro Daurat al veterà periodista Tomàs Alcoverro. La junta de la Demarcació del CPC va reconèixer Alcoverro per “l’excel·lència i l’ètica periodística amb la qual ha exercit la professió durant la seua dilatada trajectòria, especialment en el tractament informatiu de l’actualitat a l’Orient Mitjà”. El periodista ha treballat en diversos mitjans com La Vanguardia, Correo Catalán, ABC i Destino per a cobrir esta informació.
L’acte va cloure amb una conversa distesa entre Alcoverro, que ha estat més de 50 anys de corresponsal a Beirut i ha escrit més de 10.000 cròniques, i la vicepresidenta de la Demarcació del CPC, Anna Ferràs. El periodista, nomenat fill adoptiu de Gandesa el 2022, va mostrar-se curós en les seues declaracions sobre la situació actual al Pròxim Orient, amb el conflicte entre Hamas i Israel: “Totes les guerres han estat mal explicades”, ja que considera que s’ha perdut massa temps en especulacions i no s’ha aprofundit en entendre els problemes laberíntics que n’hi ha.