HomeSocietatParalitzen la restauració de la barra litoral dels Calaixos de Buda amb...

Paralitzen la restauració de la barra litoral dels Calaixos de Buda amb polèmica

 

Els Calaixos de Buda és la principal zona d’aiguamolls del Delta i acull bona part de les aus que habiten l’espai natural. El trencament de la barra de sorra que la separa del mar, dos cops en un any, ha evidenciat la fragilitat de l’illa, que en 60 anys ha perdut 700 hectàrees. En una actuació d’urgència, la direcció General de Costes va començar fa uns dies a transportar arena des de la platja propera del Serrallo per consolidar el cordó i evitar la intrusió marina. L’entitat ecologista SEO BirdLife i els Agents Rurals van alertar que l’acció s’estava fent en plena època reproductora d’espècies protegides i l’actuació s’ha paralitzat, no sense polèmica.

Les màquines ja no treballen ni a Buda ni al Serrallo. La Direcció General de Costes havia iniciat fa uns dies moviments de sorra des de la platja fins a l’illa per aportar-hi 20.000 metres cúbics i consolidar la barra litoral que separa la llacuna dels Calaixos de Buda del mar. Els treballs s’han paralitzat després que SEO/BirdLife denunciés l’actuació davant la Generalitat. En època de reproducció de les aus, l’ONG mediambiental alertava que es posava en risc poblacions d’espècies protegides com el corriol camanegre o el xatrac comú.

Més enllà de la polèmica actuació, una solució temporal per frenar els efectes dels temporals, al rerefons hi ha diferents visions de com cal actuar per salvar el Delta. En un extrem, les anomenades mesures “dures”. A Buda, per exemple, amb esculleres al mar. A l’altre extrem, mesures “toves”, mobilitzant els sediments retinguts als embassaments.

Una situació que evidencia, més enllà d’actuacions concretes, la conveniència d’una visió integral i coordinada. Els propietaris privats de Buda lamenten el desinterès i la inacció del que consideren un dels casos d’emergència ambiental més greu de la Península Ibèrica.

La Marquesa també és una de les zones més vulnerables del Delta i un dels testimonis en primera persona de la regressió i els efectes del canvi climàtic. L’alcalde de Deltebre ha avançat que s’està treballant amb la Generalitat i el Govern espanyol per presentar un paquet d’accions, passat l’estiu, per actuar-hi.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 27

Últimes notícies