HomeEconomiaPedro Sánchez demana a la Unió Europea una compra conjunta de gas

Pedro Sánchez demana a la Unió Europea una compra conjunta de gas

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit este dimecres que cal una compra conjunta de gas per part de la Unió Europea per mitigar l’alça de preus. Sánchez, que participa en la cimera UE-Balcans a Eslovènia, ha recordat que l’Estat ha signat una carta conjunta amb França, la República Txeca, Grècia i Romania que reclama “un enfocament en l’àmbit europeu” per fer front a l’augment del preu de l’energia.

El text, signat pels cinc ministres de Finances, demana una reforma del mercat de l’electricitat com a resposta al “dramàtic” increment del preu.

“S’ha de millorar per establir una relació entre el preu que paguen els consumidors i la mitjana del cost de la producció de l’electricitat”, subratllen en el document.

A més, els cinc ministres defensen que cal “coordinar millor” la compra i emmagatzematge de gas per augmentar el “poder de negociació” i insisteixen en la necessitat d’assolir la “independència energètica” del club comunitari.

En declaracions als mitjans abans d’assistir aquest dimecres a la cimera, Sánchez ha insistit que cal fer la compra conjunta de gas. “Units som més forts. Ho vam fer amb la compra de vacunes i això va garantir l’accés del conjunt de la població espanyola i europea a la vacuna”, ha dit.

A més, ha insistit que cal “revisar el sistema de fixació de preus al mercat de l’electricitat a la Unió Europea” perquè “el sistema de preus marginalistes el que està fent és penalitzar les fonts d’energies renovables, que són molt més competitives, és detriment a les fonts de combustible fòssil”.

Per tant, segons Sánchez, cal impulsar una “transició ecològica justa” on els més vulnerables siguen “els més beneficats de tota esta inversió”.

Per això ha demanat a la Comissió “audàcia, contundència, innovació en les respostes i una resposta comuna a una crisi energètica que pot posar en risc moltes coses, com la recuperació econòmica, la cohesió social o el suport a la transició ecològica”.

Pel que fa a la presència d’Espanya en una cimera on participa Kosovo, Sánchez ha recordat que “Espanya és un dels països de la Unió Europea que no reconeix Kosovo”, però ha justificat la participació perquè “és important estar a tots els fòrums“. “Els Balcans són una part d’Europa i Espanya sempre s’ha mostrat a favor de l’ampliació de la UE als Balcans”, ha dit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

12 + = 21

Últimes notícies