Des de la CUP volem afegir-nos a la denúncia ciutadana que fa uns dies va tenir lloc a les xarxes socials. La brigada municipal ha realitzat captures de coloms a diferents llocs de la ciutat. Hem pogut veure gravacions amb imatges molt dures sobre la captura d’estos animals per al seu posterior sacrifici. Tortosines i tortosins han difós vídeos queixant-se de la crueltat amb què l’Ajuntament decideix realitzar el control de la població de coloms de la ciutat, una pràctica que avui dia és totalment inadmissible, i que porten fent des de sempre.
Tothom ha sentit o llegit alguna vegada la frase ‘El progrés d’una societat es mesura segons com tracta els seus animals’. Malauradament, aquí a Tortosa el benestar animal no sembla que haja estat mai una prioritat per part de l’equip que governa. Ho vam poder comprovar el 2018, per exemple, quan l’Ajuntament va adjudicar, tot i la pressió ciutadana, la gestió de la protectora d’animals a El Corralet -una entitat amb diverses denúncies per maltractament animal i mala gestió-.
Entenem que per portar a terme un control ètic de la superpoblació de la fauna urbana, s’ha d’apostar per accions preventives, com per exemple el pinso esterilitzador, i no actuar amb metodologies cruels, que clarament no respecten els drets dels animals. Reduir les poblacions de coloms a més de la meitat es pot fer a través del subministrament de pinso esterilitzant amb Nicarbazina, mètode que incideix sobre la reproducció de l’espècie i que, per tant, en controla la seua població. Hi ha evidències científiques que demostren que el pinso esterilitzant és una pràctica eficient contra la superpoblació de coloms; ho comprovem a ciutats com Barcelona.
La CUP ja vàrem portar esta proposta i d’altres per defensar els drets dels animals a l’anterior mandat. I enguany continuem reivindicant que la defensa i protecció dels animals és una assignatura pendent dins la totalitat de la lluita per una societat més justa. Hem de lluitar per defensar els drets d’aquells que no poden fer-ho, no només de les persones. Aconseguir una ciutat més justa també significa tenir en compte la cura dels animals, tant salvatges com de companyia. L’Ajuntament té competències en esta matèria però si no hi ha voluntat política, es continuaran repetint fets tan reprovables com els que hem vist a les xarxes de la matança de coloms.
Volem posar de manifest algunes propostes de millora per assolir i complir amb unes polítiques de benestar animal que vagin amb consonància amb les exigències actuals de la ciutadania. Des de la CUP sempre hem defensat municipalitzar els serveis públics per garantir-ne l’abaratiment o la gratuïtat; en este sentit, també demanem que es municipalitze la Protectora Municipal. Tot i que actualment s’ha revertit el contracte de gestió amb l’empresa Corralet i ha passat a ser gestionada per l’associació Petjades –que clarament segueix uns valors ètics que tenen en compte el benestar animal-, entenem el servei de recollida i acollida d’animals s’hauria de municipalitzar. També s’hauria de treballar per millorar el protocol policial que fa referència a l’abandonament dels animals i formar els agents en esta matèria ja que moltes vegades no saben com procedir, per exemple amb les persones que tenen cura de colònies felines. Hi ha molta feina a fer si es vol assegurar el compliment de la normativa vigent i si Tortosa vol ser una ‘Ciutat Amiga dels Animals’: ampliar el nombre de parcs canins de la ciutat i millorar els existents, fer abeuradors dobles a les fonts perquè també hi puguen beure els animals, agilitzar la posada de punts d’alimentació per a gats ja que actualment és molt lenta…
Des de la nostra formació reclamem que hi haja la figura d’una tècnica especialista en benestar animal, associada a la regidoria de Medi ambient -com ja tenen en altres poblacions-, perquè tal que puga lluitar contra el maltractament animal, crear xarxa entre organitzacions animalistes, preparar campanyes d’educació-sensibilització per fomentar l’esterilització, l’adopció i l’acollida dels animals, i ampliar o gestionar subvencions que actualment es deixen perdre –tant estatals, com de la Generalitat o de la Diputació-.
La CUP sempre hem estat coherents amb les nostres postures pel que fa a la protecció dels drets dels animals. En canvi, altres formacions no ho han estat tant, suposem que per càlculs electorals com MOVEM o ERC, que es presenten en campanya electoral com a grans defensors dels drets dels animals, però sempre han votat a favor al ple municipal, per exemple, a autoritzar els bous a Els Reguers – que és una competència de l’Ajuntament de Tortosa-.
Des de la nostra posició al consistori, ens comprometem a treballar i fer d’altaveu de les reivindicacions dels grups animalistes que hi ha a la ciutat, a què es col·labore i s’ ajude econòmicament a les entitats que treballen per la protecció i cura dels animals a la ciutat –a dia d’avui reben ajudes minses i insuficients, tot i que realitzen tasques de les quals hauria d’encarregar-se el propi Ajuntament, per imperatiu legal-. Des de la CUP continuarem treballant perquè es complisca la Llei Catalana de Benestar Animal.