Durant aquesta setmana, voluntaris de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques han posat a treballar set impressores 3D de la Universitat per produir un dels materials més demandats pel personal sanitari i assistencial durant la crisi de la COVID-19: mascaretes i proteccions.
Cinc enginyers i arquitectes de la Universitat fan treballar les impressores nit i dia per proveir les demandes de material que es canalitzen majoritàriament a través de Coronavirus Makers, un moviment solidari a tot l’Estat que aglutina milers de persones treballant en línia per donar resposta a aquesta necessitat puntual. Es tracta de mascaretes, homologades pel Departament de Salut de la Generalitat, que permeten la protecció total de la cara contra possibles esquitxos i eviten el contagi de la COVID-19
Un dels voluntaris és Tomàs González, professor associat del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM) de la Universitat, que amb la impressora 3D d’aquest departament fabrica una mitjana de vuit mascaretes diàries. Treballen també amb quatre impressores més, que pertanyen al Google Developers Group Tarragona, molt vinculat a la Universitat, i hi col·laboren tres membres d’aquesta agrupació: els enginyers informàtics Vanessa Galcerà, Jordi Rodríguez i l’arquitecta Anna López, tots ells alumni de la URV. Amb aquestes impressores fabriquen unes 50 proteccions diàries.
Aquest grup treballa en col·laboració amb Carles Barberà, professor del DEIM, qui treballa per aconseguir el material necessari per a que no s’aturi el procés de producció. “Davant la falta de material, dijous vaig aconseguir 12 quilos de fil de plàstic i ara ja poden continuar fabricant proteccions”, explica.