HomeOpinióEstratagemes fraudulents

Estratagemes fraudulents

La Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC), òrgan que regula els preus elèctrics del país, va denunciar als gestors de les companyies elèctriques per “pràctiques de comercialització fraudulenta d’aquesta energia que estan alterant el mercat i perjudicant els consumidors”. L’informe parla de nombrosos estratagemes, des d’oferir descomptes aplicats a la nova tarifa més cara o canviar les condicions dels contractes de manera unilateral, aplicació de la tarifa de discriminació horària que perjudica i molt les unitats familiars amb fills o la pujada de preus al·legant el cost de generació amb el pagament de l’impost per contaminació de CO2. Aquesta manera de fer de les companyies gestores és totalment il·legal.

Si analitzem les possibilitats reals de produir electricitat en el nostre país ens adonarem que aquest té prou recursos naturals per produir-la i a un preu raonable. Tenim rius amb grans cabals, vent abundant en algunes parts i molt de sol gairebé tot l’any. La teoria de les associacions de consumidors és que els gestors fan trampes legals per fer més cara l’electricitat als consumidors i tenir més guanys, fet que les companyies per cobrir-se donen les excuses que plou poc, que el clima cada vegada és més extrem, molta calor i molt fred, i el poc suport del govern a la producció d’energies renovables com la solar o eòlica. La qüestió és que l’electricitat que estem pagant és més cara que la de la majoria de ciutadans d’Europa, que tenim l’IVA al 21% i, per tant, no s’entén com un servei bàsic és tan alt, mentre que la majoria de països de la Unió Europea el tenen al 5%. Tenim una quota de contractació d’aquesta energia molt alta que penalitza els que menys gasten, un impost a l’electricitat del 5% que s’aplica al rebut i que la seva recaptació va íntegrament a les autonomies i, per últim, el preu del KWh és molt alt degut al fet que les fonts energètiques que es fan servir per obtenir electricitat són més cares i contaminants, com ara el carbó o els combustibles fòssils.

Per poder pagar igual que els ciutadans del nostre entorn, el Govern hauria de començar abaixant l’IVA, treure l’impost aplicat, la quota de contractació, que es facin servir més energies renovables per a la seva producció i que les empreses ajustin el marge de beneficis per poder abaixar el preu del KWh. Són mesures reivindicades des de fa molt de temps per les associacions de consumidors, sense gaire èxit fins al moment, ja que aquestes van en contra directament dels guanys que volen tenir els gestors. Per a aquesta qüestió hi hauria d’haver una tarifa controlada pel Govern, ja que està demostrat que el lliure mercat només grava a tots els ciutadans l’energia bàsica per viure. Reflexionem-hi.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies