Les germanes Rodríguez Yuste (Antònia i Núria), dones que pinten, que exposen, que promocionen la Història de l’Art i la Cultura en general, em van comunicar, ja fa unes setmanes en una trobada a l’Ateneu Barcelonès: “Per Sant Jordi, inaugurem una exposició de pintures d’artistes de tot Espanya, a Còrdova”.
De seguida, vaig pensar: “Mira, us acompanyo”. No m’ho van haver de dir dues vegades. No coneixia la gran ciutat de la cultura andalusina, ni tampoc l’obra d’aquestes senyores, que fa més de seixanta anys, essent molt jovenetes, procedents de la comarca de Salamanca, amb tot el regust de Fray Luis i d’Unamuno, es van instal·lar a Barcelona, on han desenvolupat una intensa activitat artística, social i cultural, vinculada amb l’Ajuntament (Mercat de les Flors, Palau de la Virreina, etc.), la Generalitat, el mateix Ateneu, diverses galeries d’art, col·legis professionals, etc.
De manera que el mateix dia de Sant Jordi, quan tot Catalunya s’omplia de flors i llibres, nosaltres vam anar a portar a Còrdova una mica del nostre esperit pictòric i poètic, amb dues obres d’elles, altres tantes de Perico Pastor, les quals, amb una trentena d’artistes més de diverses regions espanyoles, ocupaven el magnífic claustre barroc del Palacio de la Merced, seu de la Diputació cordovesa, la institució que, junt amb el Reial Cercle Artístic de Barcelona, van ocupar-se de col·laborar en aquesta Exposición Pictórico Poética, oberta del 25 d’abril a l’11 de maig.
Les referides germanes, mentre anaven atrafegades amb l’enviament de les seves obres, em parlaven d’un personatge d’aquests que no és gaire usual trobar en aquest món de l’art, tan ple, com tots els altres, d’intrigues, mitges veritats i mentides totals, tan ple d’egos insuportables de gent que va pel món de senzills, i d’interessos que s’amaguen amb bones paraules i educació exquisida.
Aquest “personatge” era —és— Francisco (Francis, com és conegut) Arroyo Ceballos, poeta, músic, pintor, professor, membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art i president de la Asociación Andaluza para el Fomento de la Cultura cREA, creada el juliol de 2022, amb seu a Córdoba i delegacions a totes les províncies andaluses, així com a Barcelona i Madrid, actualment amb mil dos-cents associats (www.asociacioncrea.org i [email protected]), amb el propòsit de promoure, estudiar i difondre l’art i la cultura andalusa, en col·laboracions àmplies amb altres territoris i disciplines, com demostren, entre tantes activitats, les tres antologies literàries que s’han editat fins ara, de forma independent, amb participació de gran nombre de poetes, d’aquí i d’allà que, com recorda Francis Arroyo, “sin esta oportunidad tendrían complicado el poder publicar debido a las exigencias del mercado”.
De part catalana, també viatjà a Còrdova el president del Reial Cercle Artístic, Fèlix Benz, que anuncià que l’any que ve una exposició similar s’inaugurarà a Barcelona a la seu d’aquesta més que centenària entitat.
I les visites, inevitables, als grans monuments, la redescoberta de les grans personalitats (Sèneca, Averrois, Maimònides… i fins fa quatre dies, entre tants, Antonio Gala) i la constatació de la joie de vivre i de la gràcia infinita que té, de sempre, la gent d’aquesta terra germana, puix no s’han d’oblidar els llaços històrics que van unir Andalusia i Catalunya en favor de la justícia i la llibertat. I l’aigua lliscant, serena i pura, pels adorables jardins, patis i tavernes.