HomeSocietatPlena unanimitat institucional contra la nova l铆nia de molt alta tensi贸 (MAT)

Plena unanimitat institucional contra la nova l铆nia de molt alta tensi贸 (MAT)

Unanimitat institucional absoluta contra el nou projecte de l铆nia de molt alta tensi贸 (MAT) que recorreria 180 quil貌metres tan sols a la demarcaci贸 de Tarragona. La Diputaci贸 de Tarragona, 7 consells comarcals (Terra Alta, Ribera d鈥橢bre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Pened猫s i Alt Pened猫s) i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Pened猫s i les Terres de l鈥橢bre han presentat p煤blicament aquest dimarts les al路legacions contra aquest projecte privat, que impulsa l鈥檈mpresa privada Forestalia i i que va publicar-se en el Butllet铆 Oficial de l鈥橢stat (BOE) el passat juliol.

D鈥檜na banda, els 7 consells comarcals i els 35 ajuntaments afectats han presentat un paquet d鈥檃l路legacions de manera conjunta, mentre que la Diputaci贸 de Tarragona redacta un estudi jur铆dic a petici贸 de la Subdelegaci贸 del Govern a Tarragona que refor莽a els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d鈥檃dministracions p煤bliques. El m贸n local de la demarcaci贸 s鈥檋a reunit al Palau Bofarull de la Diputaci贸 per expressar de forma conjunta l鈥檕posici贸 al projecte de la nova MAT. La presidenta de la Diputaci贸, Noem铆 Llaurad贸, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abell贸, han posat veu a les consideracions i al路legacions, que es fonamenten en l’incompliment de la llei del sector el猫ctric, la no justificaci贸 de la seva necessitat, el greu impacte paisatg铆stic i la incompatibilitat amb la planificaci贸 del s貌l.

Pren especial rellev脿ncia l鈥檃rgument que, tot i ser presentada com una 鈥渪arxa d鈥檈vacuaci贸 el猫ctrica鈥, t猫cnicament es tracta d鈥檜na 鈥渪arxa de transport el猫ctric鈥, la qual cosa significa que xoca contra la legalitat vigent, ja que, segons la llei, nom茅s la societat estatal Red El茅ctrica de Espa帽a pot ser propiet脿ria de les xarxes de transport d’energia el猫ctrica prim脿ria i secund脿ria, alhora que 茅s operadora de sistema i gestora d’aquestes xarxes de transport.

Impacte sobre el territori de gran abast

A m茅s, les al路legacions i l鈥檈studi jur铆dic de la Diputaci贸 insisteixen en el fet que l鈥檌mpacte ambiental sobre el territori seria de gran abast, tant en termes paisatg铆stics com agr铆coles, socials, culturals i patrimonials. Les al路legacions exposen que el projecte, en cap cas, justifica el que es coneix com 鈥淎lternativa 0鈥 (per la qual els beneficis de fer el projecte superen els danys de no fer-lo), alhora que el projecte de la promotora es revela totalment insuficient, sense rigor t猫cnic i prou coneixement del territori. Cal esmentar que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d鈥檃ltres, 脿rees d’inter猫s faun铆stic i flor铆stic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Pened猫s), s貌ls d鈥檃lt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l鈥橢bre, la plana de sec脿 de l鈥橝lt Camp i el Parc del Foix.

Totes les institucions que s鈥檕posen al projecte consideren ferm el seu comprom铆s amb la transici贸 energ猫tica i la lluita contra el canvi clim脿tic, per貌 defensen fer-ho ordenadament, de manera planificada i coordinada i mitjan莽ant el di脿leg amb els territoris afectats per tal de fer prevaldre el b茅 com煤. L鈥檕posici贸 al projecte per part del m贸n municipal s鈥檋a anat consolidant durant el darrer mes despr茅s que, a mitjans d鈥檃gost, els consells comarcals i els municipis afectats decidissin participar d鈥檜na estrat猫gia conjunta i en la redacci贸 d鈥檜n 煤nic paquet d鈥檃l路legacions, atesa la preocupaci贸 i perplexitat que va causar la publicaci贸 d鈥 aquesta nova l铆nia el猫ctrica d鈥檃lta tensi贸, que 茅s una iniciativa que respon als interessos econ貌mics d鈥檜n cl煤ster energ猫tic privat.

Els municipis afectats tan sols a les comarques de Tarragona i les Terres de l鈥橢bre s贸n els seg眉ents: l鈥橝lbiol, Alcover, l鈥橝leixar, Alforja, Almoster, l鈥橝rbo莽,聽 Asc贸, Batea, la Bisbal del Pened猫s, Br脿fim, Corbera d鈥橢bre, Duesaig眉es, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Lloren莽 del Pened猫s, Maslloren莽, el Masroig, el Mil脿, Montferri Nulles, M贸ra d鈥橢bre, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodony脿, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

53 + = 58

脷ltimes not铆cies