HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catPolèmica pel barri del Castell

Polèmica pel barri del Castell

El Govern municipal de Tortosa, especialment Junts per Tortosa, i el principal partit de l’oposició, Movem Tortosa, s’han enfrontat dialècticament, fa pocs dies, per la situació del barri del Castell, un barri que és, en bona part, simplement una acumulació de runes, i en el qual estan deshabitades la majoria de les cases que es mantenen dretes. Diversos carrerons estan inclús tallats pel perill de despreniments. Les dades del partit de l’oposició municipal indiquen que de les 107 cases que formaven el barri, només 8 estan en bon estat, i de la resta, 48 estant pràcticament en ruïnes i les que queden són ja solars.

La discussió oberta un cop més té el valor de posar el focus d’atenció en el més degradat dels barris de la ciutat de Tortosa, tot i que el conjunt del nucli antic pateix el problema en grau elevat. De cara als visitants, la imatge d’aquell barri és de degradació i decadència, la qual cosa obliga a concloure que cal actuar aviat, amb rapidesa i contundència, mesurant bé cap on anar.

En primer lloc s’ha de tenir la sensatesa de d’acceptar que per a un ajuntament no són gens fàcils les actuacions potents als barris antics. En primer lloc perquè tenen un cost enorme, els tràmits, sovint llargs i complicats per a les expropiacions a realitzar encara que siguin edificis deshabitats o en ruïnes, sumat al fet que no sempre es produeix el retorn beneficiós, com a mínim, a curt termini, ni volen anar-hi a viure gaires ciutadans.

Sobre el que s’ha fet al barri del Castell, crec de justícia reconèixer que la realització recent del passeig al llarg de la muralla, amb la incorporació d’escultures d’Ignasi Blanc, és una acció molt destacada, un pas endavant de primera magnitud, que no només millora el barri del Castell, sinó que realça i dona visibilitat a un llarg tros de muralla de la Suda, fins ara deixat de banda. Si, com es preveu, es podran enderrocar a curt termini les cases que queden sobre l’absis de la catedral i enllaçar tot el passeig acabat de fer amb l’altra banda del passeig de les muralles, el resultat és un conjunt extraordinari, d’alt valor urbanístic i bon reclam per al turisme.

El Govern municipal exposa, en la seva defensa front als atacs, altres accions realitzades al barri, com la urbanització de diversos carrers i la cessió de terrenys per a la construcció del Palau de Justícia. Encara que no sigui responsabilitat municipal, m’atreveixo a donar l’opinió que aquell palau estèticament és allò que en diuen un bodrio. Una pena no haver sabut adaptar millor a l’entorn les seves façanes. Poden ser edificis moderns als barris antics, però amb gràcia.

Reconeixent el que s’ha fet al barri, persisteix el pèssim estat. Per principi cal entrar amb el buldòzer i enderrocar edificis que estan en pràctica runa. Però cal pensar bé allò de, i desprès, què?

Es fan propostes de construir-hi habitatges. Cal formular-se una pregunta ben simple: qui hi voldrà anar a viure? Un lloc on no es pot entrar amb cotxe i els que en tinguin l’hauran de deixar molt lluny per manca d’aparcaments; on hauran de portar a coll la compra del supermercat; ni hi pot entrar una ambulància per a recollir un malalt; ni els bombers en cas de sinistre… Evidentment es pot fer taula rasa de tot, però aleshores no tindrà res a veure amb un barri antic. Per a posar-hi solucions cal acceptar d’entrada que és una zona bastant difícil de viure-hi. Això passa a tot el barri antic de Tortosa, però allí, encara més.

Per aquest motiu cal cercar alternatives viables. Potser mantenir pocs habitatges, potser sí uns pisos turístics, un lloc bonic per a passar-hi uns dies uns visitants però no per residir sempre, una part convertida en parc, un lloc d’encontre d’artistes…

Suggereixo al Govern municipal i a l’oposició, i també als Amics dels Castells i del barri antic, i a l’Associació de Veïns, demanar suggeriments als ciutadans, i de manera especial, als arquitectes o interessats en urbanisme. Una mena de “pluja d’idees” o de concurs de propostes realistes sobre què podem fer al barri del Castell.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 2 =

Últimes notícies