Els grups parlamentaris de la CUP i En Comú Podem van registrar el 7 d’abril de 2022 al Parlament una proposició de llei per eliminar les modalitats més agressives de correbous. La proposta planteja modificar la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, eliminant tres modalitats del segon article de la norma, concretament la modalitat del bou embolat, el bou capllaçat i el bou a la platja.
Des de la plataforma Prou Correbous asseguren que dels 450 actes amb bous que es fan cada any a Catalunya, aproximadament 160 són bous embolats i una cinquantena són bous capllaçats.
Les modalitats més cruels
Els bous a la platja fa molts anys que ja es van deixar de celebrar per problemes sanitaris, i els bous a la mar van deixar-se de celebrar després que el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona ordenés a la Generalitat obrir un expedient sancionador als organitzadors dels bous al mar celebrats a l’Ampolla (Baix Ebre) l’estiu del 2013 per maltractament animal i vulneració de la normativa, ja que els bous a la mar no estan regulats per la llei, tot i que es tractava d’una modalitat que es realitzava anualment al port d’aquest municipi i també a les Cases d’Alcanar. Es tractava de fer caure els bous a l’aigua per rescatar-los des d’una embarcació amb una soga lligada al coll o a les banyes i tornar l’animal a terra ferma per continuar amb l’espectacle.
Un dels objectius històrics de les entitats de protecció animal a Catalunya ha sigut la d’acabar amb els bous embolats, per l’extrema crueltat a la qual, asseguren, són sotmesos. Expliquen que en aquesta modalitat es cap lliga als animals i se’ls immobilitza de forma brutal contra un piló de fusta.
Asseguren que és molt habitual que durant l’embolada el bou pateixi caigudes, brusques estrebades de cap, o que el bou s’emboliqui amb la corda, quedant immobilitzat per les potes o mal situat enfront del piló, per la qual cosa el procés moltes vegades acaba sent encara més llarg i angoixant per a l’animal. Un cop immobilitzat, se’l subjecta a les banyes uns ferratges de metall en els extrems del qual es col·loquen unes boles impregnades amb una substància inflamable, capaç de mantenir el foc cremant durant un temps prolongat d’uns 20 minuts. A continuació es calen amb foc aquestes boles i es talla la corda que el subjecta, perquè el bou sigui incitat a envestir dins de places portàtils o per carrers delimitats del poble.
Des de Prou Correbous asseguren que els danys que provoca embolar un bou poden posar en risc la vida d’aquests animals, a més d’implicar lesions físiques i estrès. Una part d’aquests animals són directament enviats a l’escorxador després de l ́espectacle, ja que a vegades les penyes taurines compren bous salvatges i després de l’espectacle els envien a l’escorxador.
Una altra modalitat polèmica, tot i que molt menys nombrosa, es la del bou capllaçat, que consisteix en la solta d’un bou amb dues sogues lligades al seu cap per a poder controlar els seus moviments i envestides. Des de la plataforma Prou Correbous asseguren que el patiment en aquesta modalitat s’accentua per l’esgotament dels bous, en ser portats fins als límits de la seva capacitat aeròbica durant aproximadament 30 a 50 minuts. Asseguren que en tots els festejos es pot apreciar com, al cap de poc de començar, els animals recorren a la respiració abdominal amb la boca oberta, la llengua fora i una profusa salivació. En moltes ocasions, els bous no poden acabar el recorregut, i el camió ha d’anar a buscar-los fins on hagin arribat. Asseguren que la calor dels mesos d’estiu, la fam i la set aguditzen el seu patiment, fins a tal punt que a vegades han arribat a morir bous dins dels camions, o no han pogut aguantar el recorregut fins al final, quedant exhaustos i negant-se a avançar.
Esperança que la proposta segueixi el seu curs parlamentari
Des de Prou Correbous asseguren que estan en contacte amb els diferents grups parlamentaris per tal d’assegurar que al pròxim ple de dimecres 25 d’octubre rebutgin l’esmena de PP i VOX, els únics grups que han presentat esmenes a la totalitat contra la proposició de llei impulsada per Prou Correbous i presentada per En Comú Podem i CUP per eliminar els bous embolats, els bous capllaçats i els bous a la platja.
El Parlament ja va aprovar el setembre de 2019 una proposta de resolució dels comuns que demanava al Govern la fi dels correbous a Catalunya. La iniciativa va ser aprovada amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. JxCat, PSC i ERC van donar llibertat de vot als seus diputats i la CUP no va participar en la votació perquè va abandonar el ple després de l’empresonament de set membres dels CDR.
Des de les entitats de Prou Correbous es mostren confiades que l’esmena de PP i VOX no tirarà endavant, ja que aprovar-la significaria vetar un debat “sa i necessari”, i perquè a més, en el cas que la proposició de llei finalment fos aprovada, no vetaria la totalitat dels correbous a Catalunya, sinó només les modalitats més violentes i perilloses.
Hi seran presents al mateix hemicicle representants de les entitats, inclosa Tots Som Poble, associació de veïns i veïnes d’Amposta, constituïda el 2019 per a visibilitzar el sector de la societat ebrenca que rebutja el maltractament animal i el “segrest de les festes” per part de les penyes taurines.
Les entitats que formen el grup coordinador de la plataforma Prou Correbous són ADDA, AnimaNaturalis, FAADA, Fundació Fauna, Fundación Franz Weber, Lex Ànima, Libera! i Tots Som Poble.