HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catQuerol, Panisello, Rocamora i un món d’art tortosí per a enaltir

Querol, Panisello, Rocamora i un món d’art tortosí per a enaltir

En poques hores de diferència he tingut ocasió, el 20 de setembre, de “contactar” amb dos artistes tortosins de molt de pes. Al matí, a Madrid, anant cap a l’estació d’Atocha per a agafar l’AVE de tornada a Catalunya, em vaig detenir uns minuts a contemplar, com ho he fet altres cops, les escultures de la façana del Ministeri d’Agricultura, situat al davant de l’estació ferroviària, que foren obra de l’escultor tortosí Agustí Querol. Allí està el magnífic grup escultòric La Gloria y los Pegasos, tallat en marbre de Carrara, que va ser instal·lat el 1905. Anoto, a més, que a prop està el Pabellón de Hombres Ilustres, i que el magnífic mausoleu de Cánovas del Castillo és també obra de Querol. A la tarda del mateix dia, a Barcelona, a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, a l’edifici de la Llotja de Mar, vaig poder assistir a l’acte de lliurament de la insígnia i diploma com a acadèmic corresponent per Tortosa de l’amic ceramista jesusenc Joan Panisello Chavarría. A més d’uns quants amics de Panisello, hi eren també presents l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordán, el de l’EMD de Jesús, Víctor Ferrando, i la diputada Mònica
Sales.

Querol i Panisello són d’èpoques i arts diferents, dos exponents rellevants de creativitat artística.

Vaig recordar que, per part de l’Ajuntament de Tortosa aviat s’ha de poder inaugurar un pavelló del museu, a l’antic escorxador, dedicat a tres artistes, els pintors Antoni Casanova i Francesc Gimeno, i l’abans esmentat escultor Agustí Querol. Segons les dades de l’anterior equip de govern amb l’alcaldessa Meritxell Roigé, es van destinar 430.000 euros a la reforma de l’edifici. Una iniciativa molt bona. Anoto com una aportació interessant la reflexió de l’escriptor i amic Emigdi Subirats, que en aquest mateix setmanari apuntava la conveniència de tenir en compte a més artistes i també a no limitar-ho a l’àmbit estrictament local, sinó de realitzar accions en pro d’artistes de totes les Terres de l’Ebre.

Precisament feia ben poques setmanes jo havia estat comentant sobre el món artístic a la zona amb un altre destacat artista tortosí amic, Jaume Rocamora, que ha portat la seva obra pictòrica i de construccions geomètriques a molts museus, ha participat en exposicions de nombrosos països i rebut diversos premis. Més enllà de la seva pròpia obra i portat pel seu amor a l’art i a la terra, Rocamora ha recopilat una bibliografia i documentació artística enorme, que fora bo ser consultada per aquells que puguin fer estudis sobre els artistes de la zona. Ell mateix recopila una llista d’artistes de Tortosa o relacionats amb ella. Penso que és d’aquells documents que l’Ajuntament no pot deixar de tenir en compte per a futures accions o reconeixements. Es tracta de pintors i escultors traspassats de Tortosa i altres poblacions properes, així com alguns de més lluny però relacionats amb la ciutat.

PINTORS

Ferran Bassa 1348 (Tortosa) – Els germans Serra 1423 (forasters)- Anton Van der Wyngaerde / Amberes – Sébastien de Pantaut de Beaulieu – Urbano Fos (Arnés) – Antoni Casanova Estorach (Tortosa) – Pablo Picasso (Málaga) tarja postal de la Porta de l’Olivera – Julio Fernández de Villasante (Tortosa) – Maria Cinta Felip (Tortosa) – Maria Gendre (Tortosa) – Julio Moisés (Tortosa) – Josep Maria Marqués (Tortosa) – Família Cerveto (Tortosa) – Francesc Gimeno (Tortosa) – Joaquim Mir (Barcelona) – Joan Lahosa (Prat de Compte) – Josep M. Marqués i Garcia (Tortosa) – Pere Benet Domingo (Tortosa) – Marià Lleixa (Tortosa) – Pere Andreu (Tortosa?) – Ramón Noé (Tortosa?) – Francesc Llop (Campredó) – Carles Vallès (Tortosa) – Adolf Aymerich (Tortosa) – Joan Antó (Barcelona) – Francisco Santiago Carbó (Tortosa) – Joan José Carbó (Tortosa) – Guillermo Bergnes (Barcelona) – Agusti Fortuño (Camarles) – Pallarés Llaó (el Perelló) – Ferran Arasa (Tortosa) Francesc Bas (Mataró) – Lluís Llop (Tortosa) – Benet Espuny (Tortosa) – Daniel Argimon (Sarrià) – Narcís Galià (Tortosa) – Manfred Laber (Wending) – Josep Niebla (Tetuán) – Albert Fabà (Tortosa) – Pere Falcó (Xerta) – Antoni Guansé (Tortosa) – Francesc Todó (Tortosa) – Frederic Mauri (Tortosa) – Miquel Patón (Tortosa) – Leonardo Escoda (Tortosa) – Mel Ramos de Sacramento (nord-americà, Horta de Sant Joan)

ESCULTORS

Agustí Querol (Tortosa) – Josep Alcoverro (Tivenys) – Joaquim Anglès Canyer (Tortosa) – Tomàs Cardona Abella (Tortosa) – Julio Antonio (Mora d’Ebre) – Carme Alcoverro (Tortosa) – Santiago Costa (Mora d’Ebre) – Soriano Montagut (Amposta) – Josep Castell (París) – Angel Acosta (Puerto de la Cruz) – Agustí Vizcarro (la Ràpita) – Paco Morales (Deltebre)

FOTÒGRAFS

Antonio Garcia

CRÍTICS D’ART

Maties Ballester Cairat (Tortosa) – Francesc Gonzalez Cirer (Roquetes).

No són pocs, però amb seguretat és una llista incompleta. A més, s’hi podrien afegir artistes encara vius. Ens pot servir per a valorar un patrimoni que potser coneixem poc, i també per autoestima. És obvi que no es poden fer homenatges a tots, ni es tenen recursos per a fer-ho, però no està de més posar, per exemple, alguna placa on van néixer, viure o morir alguns d’ells.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 28

Últimes notícies