HomeCulturaQuinze concerts vocals, corals, orquestrals i de cambra, al cartell del Proto-fest...

Quinze concerts vocals, corals, orquestrals i de cambra, al cartell del Proto-fest 2024

La quarta edici贸 de Proto-fest se celebrar脿 del 15 al 28 de juliol a Tortosa i al llarg de dos setmanes el festival combinar脿 quinze concerts vocals, corals, orquestrals i de cambra amb cursos de formaci贸 impartits per professorat de prestigi. Com en les darreres edicions, el festival portar脿 la m煤sica a diversos punts del nucli hist貌ric de la ciutat, i apostar脿 per la recuperaci贸 del patrimoni historicomusical mitjan莽ant la descoberta i la interpretaci贸 d’obres in猫dites o poc conegudes de dones i de compositors del territori.

La formaci贸 de cambra Accent Ensemble obrir脿 el festival amb un concert (dilluns, 15 de juliol a les 20.00 h als Reials Col路legis) amb obres in猫dites de dones compositores que van viure a cavall dels segles XIX i XX. El talent femen铆 tamb茅 ser脿 l’eix principal del concert commemoratiu de 150 aniversari del naixement de la compositora Llu茂sa Casagemas i Coll (divendres, 26 de juliol a les 20.00 h als Reials Col路legis). Va ser la primera dona autora d’una 貌pera a Catalunya i es va erigir en referent del modernisme musical. La soprano Teresa Garrigosa i la pianista Ester Vela interpretaran petites joies musicals sorgides de la ploma d’una de les deixebles que el mestre Felip Pedrell va tindre en m茅s estima.

Foto: Cedida

Protagonisme de Pedrell

Com en altres edicions del festival, el compositor Felip Pedrell prendr脿 protagonisme. Dimarts, 16 de juliol, a la Cripta de l’Esgl茅sia de la Reparaci贸, el Cor Pedrell aprofundir脿 en l鈥檈mpremta que el m煤sic va dixar en compositors i compositores d’arreu d’Europa. Tamb茅 a les Terres de l’Ebre. Per aix貌, oferir脿 un repertori que, entre altres, inclour脿 obres dels compositors tortosins Rossend Aym铆 i Josep Oll茅, amb l’objectiu de relligar la traject貌ria de tres generacions de m煤sics de la ciutat.

Encara que siga indirectament, el mestre Pedrell tamb茅 ser脿 present en el Concert Participatiu (dimecres, 24 de juliol, a les 19.30 h a la pla莽a de l’Absis de la Catedral) dirigit per Francesc Valldecabres i amb el Cor Pedrell com a cor pilot, en el qual se recuperaran peces de Joan Antoni Nin i Ramon Carnicer. El programa tamb茅 inclour脿 obres del compositor targar铆 Ramon Carnicer, autor de l’himne dedicat a Gandesa durant la Primera Guerra Carlista (1833-1840). El concert 茅s fruit de la recerca impulsada per l’historiador Roc Salvad贸 i el m煤sic David Matheu.

En la l铆nia de recuperar repertori in猫dit, l’Orquestra Barroca de Barcelona oferir脿 un concert (dimecres, 17 de juliol, a les 19.00 h als Reials Col路legis) amb obres de l’arxiu de l’Esgl茅sia del Pi de Barcelona, recuperades per Jordi Sacasas; i composicions del mestre de capella de la catedral de Tortosa, Valero Moreno, recuperades per David Matheu.

Foto: Cedida

El primer cap de setmana de Proto-fest coincidix amb la celebraci贸 de la Festa del Renaixement i per este motiu s’han programat dos concerts de m煤sica del segle XVI. Dissabte, 20 de juliol, a les 20.00 h, la Sala Polvor铆 del Castell de la Suda acollir脿 el concert Cant del Renaixement de l’alumnat de la classe magistral de Can Hist貌ric que s’ha programat en el marc de Proto-fest, amb direcci贸 de Jordi Dom猫nech. L’endem脿, Jonathan Carb贸 i Cec铆lia Arroyo oferiran un concert per a orgue i veu, amb una selecci贸 d’obres del segle XVI.

El programa del festival inclour脿 un concert de l’OCTO (Orquestra de Cambra de Tortosa) amb la viola solista Rivka Golani, sota la batuta del director Ricardo Forner, en el qual s’entrenar脿 una obra comissionada per Proto-fest titulada Ataaba, escrita pel compositor Llu铆s Cavalleria. Este concert tamb茅 permetr脿 gaudir de l’estrena a Catalunya d’una obra del compositor Mathieu Robert.

Concert ecl猫ctic

D’altra banda, el guitarrista Jacob Cordover oferir脿 un concert ecl猫ctic amb peces cl脿ssiques i de nova creaci贸 (dimarts 23 de juliol, a les 20.30 h al Convent de la Pur铆ssima Concepci贸 Vict貌ria). Dimecres 24 de juliol, coincidint amb el 86猫 aniversari de l’esclat de la batalla de l’Ebre (1938), Proto-fest torna a proposar una acci贸 art铆stica transdiciplin脿ria a la pla莽a dels Dolors (20.30 h), en un acte de reivindicaci贸 de la mem貌ria democr脿tica.
La formaci贸 amb base a Londres Erdesz Viola Quartet, integrada exclusivament per violes, explorar脿 la sonoritat de quatre instruments constru茂ts pel lutier Otto Erdesz (dijous, 25 de juliol, a les 20 h Reials Col路legis). Sota la direcci贸 de la solista Rivka Golani, presentar脿 un programa que amb obres de Bach, Xostak贸vitx i York Bowen. Dissabte, 27 de juliol, a les 20 h als Reials Col路legis, Roger Illa proposar脿 un viatge per la sonoritat i la m脿gia del repertori pian铆stic.

Foto: Cedida

El certamen Proto-fest 2024 clour脿 diumenge, 28 de juliol, a les 20.30 h als Reials Col路legis amb el concert The instruments of the passions.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 68 = 70

脷ltimes not铆cies