HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catFotre’s de (segons quin) Déu

Fotre’s de (segons quin) Déu

El Papa diu que riure’s de Déu no és blasfèmia, però que tampoc cal ofendre. Llavors, on és la línia vermella que delimita la broma de la befa? S’entén que serà el sentit comú, però aquest és un concepte molt ambigu sobre el qual cadascú en té una idea diferent. En qualsevol cas, l’afirmació de Francesc arriba poc després que el Bisbat de Tortosa emetés un comunicat qualificant de “burla” La Gran Bacanal, una performance artística consistent en un pas, similar als de Setmana Santa, amb una mare de Déu envoltada de baldanes. La nota del Bisbat matisava el seu “respecte a la llibertat humana i artística”. Si aquesta mena de processó és blasfema, cap problema, segons el Papa, però si algun creient se sent ofès, llavors de què parlem?

L’amic Josep Pinyol, promotor de l’acció -organitzada pel Ministeri de Cultura- va respondre amb una nota de premsa justificant el caràcter artístic de la iniciativa i la nul·la voluntat d’ofendre ningú. El comunicat era tan perfecte que semblava formar part de la mateixa performance. Però semblava sincer.

La broma, befa, crítica o qualsevulla sinònim que vulguem afegir per riure’s de les religions és llibertat d’expressió, li pesi a qui li pesi. Dic de les religions perquè les crítiques, en aquest sentit, acostumen a acarnissar-se en una de sola. Vegem-ne dos exemples. Els desapareguts militants de Plataforma per Catalunya sempre ens recordaven l’inici del Ramadà fent una rostida prop de la mesquita. Una cosa similar, però en una altra direcció, feia l’excupaire i actual directora general al Govern, Mireia Boya, quan felicitava la Setmana Santa per les xarxes menjant-se un entrepà de baldana. Estem d’acord que parlem del mateix? Serà broma, befa, crítica o mala llet. Però si critiquem els uns, critiquem als altres.

Al final, però, me n’alegro que a Josep Pinyol només li hagin llançat al cap un comunicat de premsa. Altres artistes o intel·lectuals que es posen amb la religió, posem per cas Salman Rushdie o els periodistes de Charlie Hebdo, no van tenir tanta sort.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 42

Últimes notícies